hovedbilde_alkoholpolitikk

En kort guide til alkoholpolitikk

Det kommer alltid mange påstander i debatter om alkoholpolitikk. Denne guiden gjør deg ikke til noen ekspert, men gir svar på noen av de vanligste spørsmålene og presenterer noen fakta for å avlive myter og rydde opp i misforståelser.

1. ”I andre land har de et mer naturlig forhold til alkohol enn i norge”

Ulike land har ulike kulturer. Det påvirker også måten man drikker på. Men det er ikke dét som alene avgjør hvor store skadene er. Det aller viktigste er hvor mye alkohol som drikkes. I Frankrike er det f.eks beregnet at mellom 40 000 og 50 000 mennesker dør hvert år som følge av et for stort alkoholforbruk. Større fokus på skadevirkningene har ført til krav om restriksjoner, og alkoholreklame er forbudt på TV. I eU-landene regner man med at 23 millioner har et avhengighetsproblem. nordisk alkoholpolitikk er en god eksportvare. eU har for første gang fått en egen alkoholstrategi. Verdens helseorganisasjon vedtok i 2010 en global strategi for å redusere skadene av alkohol.

2. ”Det er den norske alkoholpolitikkens feil at vi drikker som vi gjør i dette landet”

Det er heller motsatt – at måten vi drikker på har ført til den norske alkoholpolitikken. Midt på 1800-tallet holdt vi bokstavelig talt på å drikke oss i hjel – og som en reak- sjon på dette kom både avholdsbevegelsen og alkoholpolitikken. De siste tiårene er denne politikken gradvis blitt liberalisert. Men måten vi drikker på har ikke endret seg vesentlig. Vi drikker mindre brennevin, og mer vin og øl enn vi gjorde, men den nor- ske helgefylla lever dessverre i beste velgående. Heller har såkalte kontinentale vaner med mer alkohol til maten lagt seg oppå de gamle vanene.

3. ”Det er flere som dør av narkotika enn av alkohol”

narkotikaproblemet må ikke undervurderes. et misbruk rammer både misbrukeren

Jan Tore Evensen

Jan Tore

Evensen

 
Flere innlegg av Jan Tore

Andre skribenter

  • Strukturutvalget
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>