322

Enestående engasjement.

Ti ivrige mammaer og en entusiastisk pappa har akkurat brukt siste helga i januar til å utdanne seg som lokale gruppeledere for IOGTs aktivitetstilbud “Enestående familier”. Til og med en fem uker gammel baby var med på kurset, men hun var sannelig dannet nok fra før og hadde nok ikke så mye utbytte foreløpig av utdanningen til IOGT.

De nye lederne kom med fly og med tog, med buss og med t-bane… fra Haugesund, Namsos, Oslo, Larvik, Skien, Mysen og Halden. Noen av dem skal inn i lederoppgaver i grupper som allerede eksisterer, andre skal bygge opp noe nytt helt fra grunnen av. “Enestående familier” sprer seg nemlig sakte men sikkert fra by til by og fra facebook-profil til facebook-profil. De nye lederne i Haugesund har hørt om tilbudet via kjente som leder arbeidet i Bergen. Den nye lederen fra Mysen kjente ei som hadde vært med i Enestående familier i Vestfold.  Lederen som skal starte opp ei gruppe i Kongsvinger leste om oss for første gang i Aftenposten rett før jul. Slik spres arbeidet med hjelp av jungeltelegrafen fra sted til sted.

Med ulike utgangspunkt og kjennskap til IOGT fra før var det en glødende gjeng som møtte på kurs i IOGTs lokaler i Oslo fredag ettermiddag. Alle ga de uttrykk for at Enestående familier var et tilbud de selv ville være med på å prege. De så fram til at de selv og egne barn kunne ha glede av tilbudet i sin egen hverdag, samtidig som de fikk være med på å gjøre noe positivt for andre i samme situasjon som dem selv. Alle var de strålende fornøyde med å få lov til å være med på kurs.

Ledere i Enestående familier er selv voksne som på en eller annen måte opplever seg litt alene i foreldrerollen. Sammen med andre familier skal disse lederne tilbake til sine hjemsteder og arrangere hytteturer og hobbyverksteder, søndagsmiddager og dyreparkbesøk, slalåmturer og juletrehogst i skogen, julefester og nyttårsfeiring. Lederne er håndplukket og må gjennomføre et krevende kurs og framlegge politiattest før de får lov å lede en gruppe. De må også kunne identifisere seg med IOGTs verdigrunnlag.

På kurset lærte de om alt fra regnskapsrutiner til hvordan man inviterer de 650 familiene IOGT har i sin Enestående-familie-database til ulike arrangement. I Enestående familier møter lederne av og til familier som har mye å streve med. Kurset inneholdt derfor også en god del refleksjon rundt hvordan man møter andre på en god måte.

Det var en sliten men stolt og tilfreds gjeng som forlot Oslo søndag kveld. Det tok ikke mange timene før den nasjonale prosjektlederen i Enestående familier, Trude Sletteberg, så resultatene av kursingen på deltakernes profiler i sosiale medier. Den ene etter den andre av de nye lederne spredde nemlig informasjon, redigerte nettprofiler på lokale gruppers nettsider og sørget for å få registrert enda flere familier i vår database i nærheten av der de bor. Noen av dem har også allerede gjort konkrete avtaler med lokale IOGTere om arbeidet framover, og prosjektledelsen ser en snøball begynne å rulle. Det blir spennende å se hva denne flotte gjengen kan få til framover.

289

271