houda

Fra Tunisia til te på Slottet

- Jeg er imponert over alle som kommer til Norge og inntar sin plass i det norske samfunnet, fordi det ikke er en enkel sak å knekke alle disse kodene som gjør at man kan føle at man blir en del av hverdagen.  Slik avsluttet Houda Zammali, økonomikonsulent i IOGT, sin tale til Dronningen under te-selskapet på slottet 6. mars.

Sammen med kvinner fra andre land som har kommet til Norge var hun invitert til slottet etter å ha møtt dronningen under 8. Mars-markeringen i fjor. Rundt 25 gjester var tilstede på Slottet med bakgrunn fra Afghanistan, Pakistan, Iran og Irak, Mali, Somalia, India, Senegal, Tyrkia og Houda fra Tunisia.

Houda har vært 7 år i Norge, og mintes sitt første blikk fra flyvinduet – et fantastisk landskap med masse vann overalt og uendelig grønne skoger. – Mitt første skritt i mitt norske liv var et norskkurs i Tønsberg. Jeg visste at Norge var et land med gode muligheter for en fin fremtid, og som bevarer kvinnerettigheter, men på mange måter forlot jeg mitt hjemland, med alt det jeg har kjært. Så snart jeg var ferdig med norskprøver og fikk godkjenning av min utdannelse fra Tunisia, begynte jeg å søke jobber. Jeg sendte ut veldig mange søknader og gikk rett og slett fra dør til dør på jakt etter jobb, fortsatte Houda.

Stort sett har tiden i Norge gått godt, men det har likevel vært episoder hvor hun har stilt seg selv spørsmålet om hun burde reise tilbake til Tunisia. – Jeg fikk jeg en praksisplass i et av de store revisjonsfirmaene i Norge, forteller hun. Det var rett og slett min drømmejobb. Det var en veldig hyggelig arbeidsplass med masse sosiale aktiviteter som jeg var en del, unntatt vinlotteriet. Men dette strider med min holdning til alkohol som muslim. Til tross for at sjefen var meget fornøyd med min innsats på jobben innkalte hun meg til et møte hvor hun fortalte meg at ‘’dine kolleger synes at det er trist at du ikke er med på vinlotteriet” og at dette var avgjørende for eventuell fast ansettelse. ‘’Glem Gud, sa de, du er i Norge nå’ ’Jeg sto på mitt og som en følge av det fikk jeg nei til å fortsette på det stedet. Nettopp fordi jeg er i Norge så trodde jeg at jeg kunne stå på mitt uten at dette skulle få slike følger.

Et år senere fikk Houda fast jobb i samme revisjonsfirma som også IOGT bruker. Indirekte førte dette henne videre stillingen som økonomikonsulent i IOGT.

Houda syntes det var en uforglemmelig ettermiddag, og tror det betyr mye at dronningen tar initiativ  som dette. – Det viser at hun tar innvandrerkvinner på alvor, og det sender et signal også til andre om at de skal ta vare på oss. Selskapet var dessuten veldig hyggelig og avslappet, forteller Houda. Det var smaksprøver fra forskjellige utenlandske retter og vi fikk plommesaft fra kongens gård. Plommesaften smakte ekstra godt, og det var hensynsfullt kun å ha alkoholfrie drikker på bordet. Dronningen takket også veldig for talen. Houda tar gjerne imot nye invitasjoner fra slottet, og tradisjonen nyttårsaften med å høre på Kongens nyttårstale fra Slottet vil bli enda litt mer spesiell.

houda2