orgbanner

Nei til åpent pol på julaften

23 organisasjoner ber Venstre og KrF verne julestengt vinmonopol.

Regjeringen har foreslått at Vinmonopolet skal være åpent på julaften. Nå ber 23 organisasjoner som jobber med barn eller rusfeltet stortingspolitikere om å stoppe forslaget. Initiativet kommer fra Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

– Vi ber om at hensyn til barn som lever med voksne som drikker for mye settes foran hensyn til handel denne dagen, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

IOGT er blant organisasjonene som ber om stengt pol på julaften. Her kan du lese IOGTs høringsuttalelse om saken.

Symbolsk

- Stengte Vinmonopol på julaften har en symbolsk betydning. Det er en markering av solidaritet med familier som sliter med personer som ruser seg og en markering av at vi har noen dager som skal være annerledes fordi de har et viktig verdi-innhold. For barn av foreldre som drikker for mye har stengte Vinmonopol også en reell betydning. Begrenset mulighet til å handle på Vinmonopolet denne dagen kan gjøre en forskjell på om det blir en god eller en dårlig julekveld, sier Marius Sjømæling fra Barn av rusmisbrukere (BAR).

De 23 organisasjonene har sammen sendt et brev til stortingspolitikerne fra Venstre og Krf.

- Opposisjonen på Stortinget har sagt de ønsker at Vinmonopolet fortsatt skal være stengt på julaften. Nå er det opp til regjeringens støttepartier Krf og Venstre å sikre et flertall for dette og bidra til at regjeringens forslag om åpent Vinmonopol på julaften stoppes. Vi er veldig glade for at et så bredt utvalg av frivillige organisasjoner går sammen for å sende et tydelig budskap i denne saken, sier Mina Gerhardsen fra Actis.

Følgende organisasjoner står bak aksjonen:

4H, Actis, AEF, Barn av rusmisbrukere, Blå Kors, DNT – Edru livsstil, IOGT, Familieklubbene, Forbundet mot rusgift, FORUT, Framfylkingen, Frelsesarmeen, Juvente, Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS), MA – rusfri trafikk og livsstil, Norges Bygdekvinnelag, Norges KFUK-KFUM-speidere, Norges kvinne- og familieforbund, Norsk Helse- og Avholdsforbund, Rusfri oppvekst, Samarbeidsforum for norske kollektiver, Ungdom Mot Narkotika, Voksne for barn.