tapsprosjekt

Taxfree er et tapsprosjekt

IOGT, sammen med Juvente og Actis, mobiliserer foran landsmøtet til Arbeiderpartiet denne uken. Torsdag før møtet starter skal representantene møtes med argumenter og pastiller. Saken gjelder taxfree, og om partiet nå skal gå inn for å fjerne ordningen slik fem andre stortingspartier nå går inn for.

Det finnes mange grunner til å fjerne ordningen, og få grunner til å beholde den. Avisen Nordlys sier i en lederartikkel i dag: “Partiet bør innse at ordningen er en anakronisme. Nordmenn bør ha råd til å betale sin billige ouzo i Hellas uten å måtte handle avgiftsfri Absolut på vei hjem.” Taxfree truer Vinmonopolet ved at en stadig større andel av alkoholsalget går utenom polet.

De tre organisasjonene mener at taxfree tatoalt sett er et tapsprosjekt. Fellesskapet taper mellom 3,5 og 5 milliarder kroner i avgiftsinntekter fordi store andeler av salget går utenom Vinmonopolet. Folkehelsen taper fordi inntektene fra taxfree bidrar til at vi drikker mer enn vi ellers ville ha gjort, og klimaet taper fordi inntektene fra taxfree gjør at det blir billigere å fly.

Derfor er det nå på tide å fjerne en ordning som både bidrar til økt alkoholbruk og tapte inntekter for fellesskapet.