Skål for mer alkoholbruk

Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.  

Helsedirektoratet har presentert en rapport med tiltak som kan virke positivt på folkehelsa. Ett av tiltakene de anbefaler, er å vurdere et forbud mot salg av 3-liters vinkartonger. Det antydes at vi kan spare så mange som 30 menneskeliv i året ved å gjennomføre dette tiltaket.

Forslaget ble møtt med blank avvisning fra de største regjeringspartiene Høyre og FrP, samt latterliggjøring og harme i media og den offentlige debatten. Det er synd, både for folkehelsa og for en kunnskapsbasert rus- og folkehelsepolitikk, at såpass mange avviser faglige råd.

Stortingsflertallet har vedtatt å redusere den skadelige alkoholbruken med 10 prosent innen 2025. Det var også Helsedepartementet som bestilte fagrapporten fra Helsedirektoratet. Det er bekymringsverdig at regjeringen velger å se bort fra faglige råd, som de attpåtil har bestilt selv, i forbindelse med folkehelsemeldingen som kommer denne våren.

I kjølvannet av debatten om pappvin, har tørrlagte nordmenn stått frem og fortalt hvordan pappvinen gjorde det enklere for dem å drikke. Det er mer sosialt akseptert å ha en vinkartong i bokhylla, enn å ha en åpnet spritflaske stående. Den store vinkartongen skjuler også hvor mye du drikker, både for omverden og ikke minst for deg selv.  Flere har også pekt på kjønnsdimensjonen her – kvinner drikker mer, de drikker mye vin og kartongene gjør alkoholmisbruket lettere å skjule.

Vi vet at totalforbruket av alkohol har steget jevnt de siste 50-60 åra, fra ca. 3 liter pr person til nesten 7 liter pr. person over 15 år. I fjor ble det solgt 67 millioner liter vin på Vinmonopolet. 42 prosent av dette var pappvin.

Det er verdt å nevne at erfaringer fra andre land viser at det har betydning om vin blir solgt i 1-liters, 2-liters- eller 3-literskartongar, på samme måte som det har betydning for matinntaket om vi spiser fra små eller store tallerkener.

Verdens helseorganisasjon og forskningen er klar på hvilke virkemidler som reduserer alkoholbruken. Det handler om å regulere pris og tilgjengelighet, samt reklameforbud mot alkohol. Et forbud mot 3-literskartonger er et virkemiddel som kan bidra til å redusere tilgjengeligheten.

IOGT ser frem til regjeringen legger frem både folkehelsemeldingen og en alkoholstrategi med konkrete tiltak for å få ned den skadelige alkoholbruken. Vi håper at alle gode og faglig funderte råd blir tatt i betraktning. Det er nødvendig, for folkehelsa og for dem som blir mest skadelidende av en liberal alkoholpolitikk.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert

Bli med på fem spennende dager tur i rusfritt fellesskap 4.-9. september 2024. En tur full av god mat, severdigheter, besøk til småprodusenter, kulturopplevelser med blant annet besøk til Pompei og landsbyfesten Festa del’Uva – og selvsagt hyggelig samvær.