Jan A. Meyer, leder, IOGT-Larvik
Alt som handler om narkotika og overdosedødsfall får større oppmerksomhet enn alkoholproblemene, skriver Jan Meyer i dette innlegget. Hvorfor det er slik, undrer han.
i 2021 ble det registrert 371 alkoholrelaterte dødsfall i Norge, samtidig som det ble registrert 241 overdoserelaterte dødsfall
(for 2020 viser tallene at 20 % av overdosedødsfallene var heroinforklarte dødsfall. 80 % av dødsfallene var fra piller)
Det virker underlig, at narkotika dødsfall og skader får betydelig større oppmerksomhet enn problemer fra alkohol blant politikere og i avisene. Skyldes det eget forhold til alkohol, samtidig som det er en lovlig vare? (Viser til oppslag i ØP og partiet Venstre sitt innlegg for noen dager siden).
Det bør være i alles interesse, tror vi, at ønske om å redusere problemene som skapes av rus, bør få like stor eller større innsats for å redusere problemet der hvor problemene er størst. Men i dag ser det ikke slik ut. Overdosedødsfall og narkotika får betydelig større oppmerksomhet enn problemer som skapes fra alkohol.
Situasjonen for de familier og personer som opplever skader og dødsfall fra rusmidler, er like vonde om årsaken er fra narkotika, piller eller alkohol. Men det er langt flere familier som opplever problemer skapt fra alkohol enn andre rusmidler.
Ut fra tilgjengelige opplysninger, fakta og statistikker så viser det seg at alkohol skaper mer skader enn andre rusmidler:
Hvor mange prosent av befolkningen som bruker smertestillende piller, har vi ikke registrert at det finnes tall for. Men piller utgjør den største andelen av overdosedødsfall.
Alt som handler om narkotika og overdosedødsfall får større oppmerksomhet enn alkoholproblemene. Hvorfor det er slik? Det handler vel sannsynligvis om at alkohol brukes av mange og oppfattes av mange som et uskyldig produkt, hvor konsekvensene ikke får særlig stor oppmerksomhet.
Vi registrerer jo at de fleste personer, inkl. politikere, er opptatt av helse. Vi vet at både alkohol og narkotika gir store helseproblemer. Ut fra det all forskning og livserfaring viser, så skaper alkohol større problemer enn andre rusmidler.Det er satt internasjonale mål om å redusere alkoholbruket med 10 % innen 2025.
Det er derfor vanskelig å forstå at enkelte politiske partier ønsker en mer liberal alkoholpolitikk. WHO peker på at det viktigste enkelttiltak for å reduser alkoholbruk, er å begrense tilgjengelighet. Det betyr færre salgssteder, kortere åpningstider og tidligere stenging av skjenketider. Det betyr også at taxfree handel for alkohol på flyplasser må fjernes.
Innlegget sto på trykk i Østlands-posten 26. september 2022
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Mange barn strevar med å prøve å tilpasse seg det som skjer, når vaksne rundt dei brukar alkohol. Dei kan verke upåverka og tilsynelatande ha det bra sjølv om foreldra misbrukar alkohol. Men vi veit at dette ofte kan vere ein fasade, for barna prøver å skjule dei problema som alkoholen er årsak til.
18,5 prosent av kjøpsforsøkene endte med at Juvente sine kontrollører fikk kjøpt alkohol i årets sesong av skjenkekontrollen.
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk.
Zoom - meld deg på for å få tilsendt lenken
Biblioteket i Bodø - Stormen
Pust i Tromsø
Hvordan skal IOGT se ut når vi går inn i feiringen av IOGTs 150-årsjubileum i 2027? Vi sparker i gang fornyelsesprosessen med en liten undersøkelse blant medlemmer og frivillige.
Unge som har det bra og har noe å drive med, ruser seg mindre. Derfor trenger vi lokalpolitikere som vil satse på fritidsaktiviteter til barn og ungdom. Frivillige bruker "Er du enig?"-kampanjen til å spørre kommunepolitikerne hva de vil gjøre.
IOGT Norge er en av 45 medlemsorganisasjoner i Eurocare. I juni var det årsmøte og konferanse i Europaparlamentet, og Karin Vilming representerte IOGT der.