Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
Rapporten Nordic alcohol monopolies: understanding their role in a comprehensive alcohol policy and public health significance, fremhever monopolordningen for alkohol brukt i de nordiske landene som et tiltak andre EU-land kan lære av.
Rapporten viser at land med statlige monopoler har lavere alkoholkonsum per innbygger sammenlignet med EU-gjennomsnittet og har generelt lavere forekomst av alkoholrelaterte skader, som leversykdom, kreft og hjerte- og karsykdommer, samt skader og drukningsulykker.
I motsetning til kommersielle alkoholsalgsmodeller, begrenser de nordiske monopolene alkoholtilgjengeligheten og minimerer kommersiell innflytelse ved å forhindre at dagligvarebutikker og private aktører selger sterkere alkoholholdige drikker.
De statseide monopolene – ÁTVR på Island (med Vínbúðin som utsalgssted for alkohol), Systembolaget i Sverige, Alko i Finland, Rúsdrekkasøla Landsins på Færøyene og Vinmonopolet i Norge – har alle en klar misjon: å beskytte folkehelsen fremfor profitt.
– Verdens Helseorganisasjon viser med denne rapporten av Vinmonopolet og de andre monopolordningene i Norden er tiltak som virker og som forebygger og reduserer skader. Rapporten ber norske politikere opprettholde monopolet, sier Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Norge.
Rapporten peker på utfordringen med nylige lovgivningsinitiativ i flere nordiske land, som er en potensiell dreining mot privatisering av alkoholutsalg. Rapporten mener dette kan reversere tiår med folkehelsegevinster.
I Finland har for eksempel nylige politiske endringer tillatt salg av en betydelig andel alkoholholdige drikkevarer utenfor monopolbutikkene, og det pågår en høring om å tillate hjemlevering av alkohol. I Sverige utfordrer en ny rettssak monopolordningens enerett til netthandel, samtidig som foreslåtte lover kan tillate gårdssalg av alkoholholdige drikker.
– WHO/Europa understreker at en utvidelse av alkoholtilgjengeligheten kan snu de positive folkehelseindikatorene som de nordiske landene har oppnådd gjennom tiår med kontrollert alkoholsalg, konkluderer Dr. Ferreira-Borges, regional rådgiver for alkohol, illegale rusmidler og fengselshelse i WHO/Europa.
Alkoholmonopol er i samsvar med WHOs tre anbefalte best buys for alkoholpolitikk – effektive, gjennomførbare og kostnadseffektive strategier – som inkluderer økte avgifter/høyere priser, begrenset tilgjengelighet og restriksjoner på reklame. Disse har konsekvent vist seg å være de mest effektive tiltakene for å redusere alkoholrelaterte skader på bred skala.
I rapporten oppfordrer WHO Europa regjeringene i regionen til å prioritere helse over profitt og motstå presset for privatisering, som truer med å demontere en globalt anerkjent modell for å redusere alkoholrelaterte skader og beskytte folkehelsen.
Les hele rapporten her:
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
18,5 prosent av kjøpsforsøkene endte med at Juvente sine kontrollører fikk kjøpt alkohol i årets sesong av skjenkekontrollen.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.