20. august 2020
- Som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, skriver Martine (21). Hun er redd den foreslåtte rusreformen kan ta flere unge liv. Selv begynte hun å ruse seg da hun var 15, og mener ungdom trenger helt andre tiltak enn det som er foreslått i rusreformen. Les hennes brev.
Martine ønsker å være anonym, men IOGT kjenner hennes identitet:
Jeg begynte med hasj da jeg var 15 år og har erfart hvor enkelt det er å lure det manglende systemet som skal følge opp barn og unge som tester narkotiske stoffer.
Mulig jeg hadde stoppet ruse meg tidligere hvis det var et mer helhetlig samarbeid mellom familien, skolen, politiet, OT (oppfølgingstjenesten), DPS, NAV, leger og kommunen!
Mulig jeg hadde sluppet oppleve traumer, gjentatte besøk på legevakt og grusomme perioder med psykoser hvis jeg hadde vært rusfri tidligere.
Jeg skylder ikke på andre, det var mitt valg! Men som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, og det gjør ikke tenåringene i dag heller, derfor MÅ det settes inn mer ressurser, bedre tiltak og en HELT ANNEN oppfølging og FORSTÅELSE til ung psykisk helse og rus enn det er nå! Ungdommen trenger kunnskap om alle farene ved bruk av rusmidler, men de trenger kunnskap av noen som kan relatere.
Ungdommen trenger en kul plass som er innredet for ungdom, et sted de kan være kreative, oppleve mestring, bli hørt, finne seg selv og stole på seg selv! Et sted de møter andre ungdom i et trygt miljø, et sted hvor noen litt eldre enn ungdommen jobber, noen som er rusavhengige men nå er rusfrie - det er mennesker de unge vil stole på og som kan nå forebyggende inn i hodene deres.
Dette er tiltak som MÅ inn i Rusreformen 2020. Hvis ikke vil den foreslåtte rusreformen, kanskje, ta enda flere unge liv.
Rusmisbruk er en langsom måte å ta sitt eget liv på! Ikke alle er klar over dette. For man blir så veldig «borte» i rusen.
Ikke overlat ungdom som ruser seg til å velge selv, å avkriminalisere narkotika hjelper ikke ungdom!
Konsekvensen av Rusreformutvalgets forslag er at du som forelder/foresatt ikke skal ha rett til innsyn i din ungdoms rusmiddelbruk, og kartleggingen av denne, dersom ungdommen er over 16 år. Du kan kobles av oppfølgingen etter én obligatorisk rådgivende samtale. Etter det blir det opp til ungdommen din å bestemme hvor mye du skal få vite om det som skjer.
Vi trenger en rusreform som er med på å forsterke alle gode hjelpetiltak som finnes for ungdom idag, Sier Anne Therese Buer, leder av IOGT-tiltaket Møteplassen i Karmøy.
- Som tidligere rusavhengig og kriminell, så vet jeg, av alle, hvor viktig det er at noen kan stå der og fange deg opp, hvis du av forskjellige årsaker har vært litt uheldig og kommet på skråplanet, sier Kjell Hagen, daglig leder av foreningen Halling mot rus.
Foreldreoppropet mot narkotika er en underskriftskampanje som drives av en rekke organisasjoner som har et engasjement for å forebygge rusproblemer. Du finner logoene med pekere til alle våre organisasjoner nederst på aksjonssiden.
Åsmund Kleivenes er prosjektleder for Idrett uten alkohol. Og han spør hva det hadde gjort med idretten om doping ikke fikk konsekvenser.
- Jeg tørr påstå at en økt satsing på forebyggende arbeid vil være en mye bedre og langt billigere løsning enn å satse på en plan som mest sannsynlig vil gi oss økte reparasjonskostnader. Mye vil kanskje ikke en gang være mulig å reparere, sier han.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.