Vi har opplevd fantastiske dager fra VM i Seefeld foran Tv-skjermen. Nå venter folkefesten i Holmenkollen. La oss gjøre det til en fest alle kan være med på.
Bilde: Jaques Holst, flickr.com
Publisert i Dagsavisen 8. mars
Under skifesten i Holmenkollen må alle ta ansvar for at det blir et hyggelig arrangement. Etter at arrangementet i fjor ble preget av dårlig logistikk og mye alkohol, lovet arrangørene bot og bedring. Tiltakene som nå er presentert skal gi bedre transport opp og ned til Holmenkollen og økt vakthold. 5-mila er flyttet frem på dagen, og politiet skal bortvise berusede personer på T-banestasjonene i sentrum.
Vi vil oppleve store idrettsøyeblikk i Holmenkollen, ikke at alkohol blir hovedgjesten. Om vi respekterer at det ikke er lov til å drikke ute i løypeområdet kan Holmenkollen bli en trygg folkefest for alle. Vi som drar til Holmenkollen kan sørge for at idretten settes i fokus.
Folk ønsker ikke drikking i løypene
Alkohollovens forbyr alkoholbruk på offentlig plass. Opinion gjennomførte etter fjorårets skifest en undersøkelse for IOGT som viste at 62 % støtter forbudet. Kun 24 % er uenige.
Det er et godt virkemiddel for å forebygge fyll og utrygghet og for å holde strender, parker, torg og også skiløyper trygge, attraktive og tilgjengelige for alle. Så mange som 60 % er urolige for at det vil bli mer drikking på offentlig plass dersom forbudet blir opphevet. 2 av 3 unge voksne under 40 år oppga at forbudet har medvirket til at de har begrenset sin alkoholbruk på offentlig plass.
Idrettsfest for alle
Det er altså gode grunner til å anta at forbudet virker forebyggende. Det er nok mange som tror at loven ikke gjelder ute i skogen langs løypene. Men det stemmer altså ikke. Det som skjedde i fjor viser at både arrangører og politi må ta ansvar for å informere bedre om dette. I tillegg må arrangørene sørge for at folk ikke drikker seg beruset på de områdene der kommunen har tillatt skjenking.
Men alle har vi et ansvar for oss selv, og at vi ikke oppfører oss på en måte som ødelegger festen for dem vi er sammen med. I fjor oppga flere barnefamilier at de ikke følte dette var et greit sted å ta med barna. I år håper vi at alle blir med på laget for å bidra til en alkoholfri og trygg dag, hvor årets skifest blir en idrettsfest!
Av Hanne Cecilie Widnes
Generalsekretær i IOGT i Norge
Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.
Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.
Håvardsrud seterliv
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Lederne i Enestående familier sørger for et stort utvalg av aktiviteter. Det var inspirasjon, læring, problemløsning, og masse godt humør når de i helgen møttes på sin nasjonale ledersamling.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.