Frykter at tilbudet raseres

Rådmannen i Karmøy har foreslått å kutte 750.000 kroner i støtte til IOGTs tiltak Møteplassen i Kopervik. Nå har en av ungdommene som har fått god hjelp gjennom Møteplassen skrevet brev til rådmannen. 

Møteplassen tilbyr blant annet samtaler, jobbtrening, aktiviteter, turer, leksehjelp og oppfølging med tanke på skole og jobb til ungdom i Karmøy som sliter med rus og psykiske problemer. Rundt 60 ungdommer benytter seg av tilbudet til enhver tid. Mellom 70 og 80 er innom i året.

Les mer om Møteplassen

Da «Lena» leste i avisen at tilbudet ved Møteplassen er truet som følge av forslag til kutt i neste års budsjett, ble hun svært bekymret, og en natt hun ikke fikk sove valgte hun å sette ord på følelsene sine i et brev til rådmannen. 

Det var politiet som anbefalte henne å ta kontakt med lavterskeltilbudet Møteplassen. 

– Det er det smarteste jeg har gjort. Og jeg har tatt mange dumme valg, forteller den nå 23 år gamle «Lena» til Haugesunds Avis den 4.november (betalingsmur). Hun var avhengig av kontakten med Møteplassen i Karmøy i 6 år for å komme seg gjennom hverdagen. Nå frykter hun at tilbudet blir rasert. 

Lena har fullført utdanningen som sosionom og kommet seg ut i arbeid og har nå en meningsfull hverdag, og takker Møteplassen for hjelpen dit.  

– De har stått med meg i både det ene og det andre. Alt fra å bli med meg når jeg har vært i rettssak. De har vært med når jeg har vært innlagt på sykehus, og når jeg har hatt behov for hjelp til å slå hånden i bordet hos Nav når jeg selv ikke har klart å formidle hva jeg føler, forteller hun til avisen. 

Haugesund avis har også intervjuet tidligere politioverbetjent på Karmøy lensmannskontor Lars Grindheim som for seks år siden hadde «Lena» på kontoret og som mente at hun ville ha stor nytte av en videre oppfølging hos Møteplassen.

- Det er et herlig eksempel på en sak der politiet har vært inne i bildet, og der hun ble fulgt opp på en god måte da vi måtte slippe taket, sier han til avisa.

Han påpeker at psykisk helse er et økende problem hos ungdom både lokalt og nasjonalt, og at ungdom som faller utenfor i samfunnet vil ha behov for omfattende oppfølging.

– De sparer ikke på dette på sikt. Det vil bli massive utgifter på ungdommer som faller utenom og som vil ha et enormt oppfølgingsbehov.

Noen har anslått at en ungdom som faller ut i rus vil i løpet av et livsløp koste samfunnet mellom 15 og 18 millioner. 

- Vi har vært med og at støttet opp slik at ungdom har kommet seg ut av rus og inn i skole og jobb og fungerer normalt i samfunnet. Og det er jo kroner spart for Karmøy kommune, sier Leder for møteplassen, Anne-Therese Buer i et intervju med Radio2

Hun er bekymret for hva som vil skje med ungdommen dersom kommunen velger å gjennomføre det drastiske kuttet. 

– Jeg tror ikke kommunen aner hvor stor pris vi setter på den drøye millionen. Jeg føler vi vrir så mye vi klarer ut av hver krone vi får i tilskudd. Nå får vi ikke gjort så mye annet enn å stå opp for de ungdommene som trenger oss. Jeg håper de politikerne som har støttet oss vil være med å ta kampen, sier hun i et intervju med Haugesund avis den 28. okt (betalingsmur).

- Jeg håper politikerne ser verdien av arbeidet og fortsetter å støtte oss og de ungdommene som sliter, sier hun til Radio2. 

Omtale av saken i media:

Nyheter

31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.

Vil du bidra til en tryggere og mer alkoholfri jul for barn? Hvit jul-kampanjen søker nå frivillige til våre lokale arrangørgrupper! 

IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.