IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes møtte i høringen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. IOGT roste forslaget for å satse på helhetlig og kunnskapsbasert rusforebygging og for å se viktigheten av universelle tiltak, siden det er anerkjent fra forskning at totalforbruket av rusmidler må ned for å få skadene ned – også for de som bruker mest.
"Totalforbruket av rusmidler må ned for å redusere skadene – også for de som bruker mest.
"
IOGT mener at det må det være en målsetning at bruken av rusmidler i samfunnet holdes lavest mulig, at færrest mulig bruker narkotika og at alkoholfrie trender styrkes. Dette gjelder både på individuelt nivå og på samfunnsnivå. Den stadig mer påtrengende mangelen på helsepersonell og presset på helse- og sosialsystemene våre forplikter oss til et kollektivt løft for å forebygge rusmiddelrelaterte skader og sykdom. Effektiv og god forebygging sparer både menneskeliv, lidelser og økonomi.
IOGT mener vi må jobbe bredt med forebygging, og at det finnes også et større potensiale for folkehelsa å hente ut gjennom alkoholpolitikken. Det er for eksempel godt dokumentert at en times innstramming av skjenketiden reduserer utelivsvolden med 16 prosent.. Og at utvidelse med en time øker volden tilsvarende.
Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken
Vi benyttet også anledningen til å uttrykke vår uro over at det både på kommunenivå og i rikspolitikken er et sterkt press for å svekke effektive regulatoriske virkemidler. Tryggheten for barn og unge ofres til fordel for næringsinteresser og krav om økt tilgjengelighet av alkohol.
Et annet viktig poeng IOGT vektla i høringen er betydningen av sterke fagmiljøer. Stortingsmeldingen peker på viktigheten av at vi jobber kunnskapsbasert på hele rusmiddelfeltet. Da må det satses på gode og sterke forskningsmiljøer. Dette vil gi bedre grunnlag for å utvikle effektive tiltak for å redusere rusmiddelbruk.
IOGT mener derfor det er viktig at reformen følger opp dette og sikrer tilstrekkelige ressurser og støtte til monitorering og forskning, eksempelvis gjennom Folkehelseinstituttet. Rusforsker Willy Pedersen har uttalt at rusfaget står svakere nå enn for 20 år siden, og at det i dag er få robuste forskningsmiljøer igjen. Han mener vi står i en forskningskrise på rusfeltet.
I høringssvaret peker vi også på at vi savner konkrete mål for forebyggingen og støtter Actis sine forslag på dette:
Les stortingsmeldingen her: Meld. St. 5 (2024–2025) - Trygghet, fellesskap og verdighet — Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling
Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
«Den sunne livsstil» har vorte ein av vår tids store trendar. Det er det grunn til å gle seg over. Det gjev også grunn til å tru at det etter kvart skal vekse fram ei erkjenning av at ein sunn livsstil også er ein rusfri livsstil.
Den 31. august hvert år markeres verdens overdosedag hvor vi minnes alle mennesker som har gått bort etter en overdose. Det er en tid for å minnes, og en tid for handling.
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol