21. februar 2024
Den politiske avdelingen på kontoret er nå godt i gang med å engasjere seg og påvirke lokal alkoholpolitikk.
En gang hvert fjerde år blir det vedtatt nye alkoholpolitiske retningslinjer i kommunene. Det er de reglene som avgjør hvor lenge det er åpent for salg av alkohol i butikkene og skjenking ved utestedene i din kommune. Nå er det rullering i mange av Norges kommuner, og IOGT er på ballen - både lokalt og sentralt. Mange kommuner har en høringsrunde først, der faginstanser, næringen og organisasjoner som IOGT kan komme med innspill. IOGT leverer høringssvar i et utvalg av norske kommuner, ofte der vi har hatt enten debattmøter, fagmøter eller lokale IOGT-avdelinger. Ta gjerne kontakt med kontoret når din kommune har høring. Er du aktiv i et område kan vi på kontoret hjelpe dere med å levere et eget høringssvar.
Det er også andre måter å vise at vi er engasjerte i lokal alkoholpolitikk, for eksempel å skrive til eller ringe de medlemmene som sitter i aktuelt utvalg som behandler alkoholpolitikken. En annen måte er å skrive leserbrev eller få saker på i lokalmedia. Et eksempel på dette er fra Solabladet, der vi tok kontakt med lokalavisen og fikk inn våre standpunkt i avisen om nettopp utvidelse av skjenketidene i kommunen. Vi sender også inn leserbrev til lokalavisene, med både lokale avsendere og leserbrev signert generalsekretæren. Vi kan bli enda bedre på å skrive leserbrev og vil gjerne ha hjelp. Er du god på å skrive, eller kan tenke deg å stå som avsender på et leserbrev i din lokalavis oppfordres du til å ta kontakt med politisk rådgiver David Pletten Aasgard.
Et eksempel på lokalt engasjement og samarbeid mellom sentralt og lokalt ledd i organisasjonen er Haugesund. IOGT skulle egentlig levere høringssvar, men ble glemt av kommunen da invitasjonene ble sendt ut. Derfor tok vi selv kontakt med politikerne og fremmet vårt høringssvar, og hadde direkte kommunikasjon med flere av partiene. I tillegg skrev vi et leserbrev signert av IOGT Haugesund i forkant av debatten i bystyret.
IOGT har også vært synlig i mange andre kommuner – som for eksempel Larvik, Lillestrøm, Sandnes og Rauma. Og vi ønsker å jobbe for tryggere gater, kortere skjenketider og bedre fritidstilbud til barn og unge i mange andre kommuner. Så igjen – ta kontakt dersom du ønsker å engasjere deg i lokal alkoholpolitikk!
Neste uke er det førpremiere på en ny animasjonsfilm fra IOGT om nettopp lokal alkoholpolitikk - meld deg på her! www.iogt.no/nett
Den siste uken har spørsmålet om grensehandel og alkoholsalg blusset opp igjen. Dette er ingen ny debatt. I denne artikkelen fra 2003 viser forsker Ragnar Hauge hvordan den norske alkoholpolitikken har gått fra å handle om sosialpolitikk til å bli handelspolitikk.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
I år er det Stortingsvalg, og vi har laget en oversikt over hva de ulike partiene har skrevet om alkoholpolitikk i sine politiske program.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.