IOGT aktiv i lokal alkoholpolitikk

Den politiske avdelingen på kontoret er nå godt i gang med å engasjere seg og påvirke lokal alkoholpolitikk.

En gang hvert fjerde år blir det vedtatt nye alkoholpolitiske retningslinjer i kommunene. Det er de reglene som avgjør hvor lenge det er åpent for salg av alkohol i butikkene og skjenking ved utestedene i din kommune. Nå er det rullering i mange av Norges kommuner, og IOGT er på ballen - både lokalt og sentralt. Mange kommuner har en høringsrunde først, der faginstanser, næringen og organisasjoner som IOGT kan komme med innspill. IOGT leverer høringssvar i et utvalg av norske kommuner, ofte der vi har hatt enten debattmøter, fagmøter eller lokale IOGT-avdelinger. Ta gjerne kontakt med kontoret når din kommune har høring. Er du aktiv i et område kan vi på kontoret hjelpe dere med å levere et eget høringssvar.

Det er også andre måter å vise at vi er engasjerte i lokal alkoholpolitikk, for eksempel å skrive til eller ringe de medlemmene som sitter i aktuelt utvalg som behandler alkoholpolitikken. En annen måte er å skrive leserbrev eller få saker på i lokalmedia. Et eksempel på dette er fra Solabladet, der vi tok kontakt med lokalavisen og fikk inn våre standpunkt i avisen om nettopp utvidelse av skjenketidene i kommunen. Vi sender også inn leserbrev til lokalavisene, med både lokale avsendere og leserbrev signert generalsekretæren. Vi kan bli enda bedre på å skrive leserbrev og vil gjerne ha hjelp. Er du god på å skrive, eller kan tenke deg å stå som avsender på et leserbrev i din lokalavis oppfordres du til å ta kontakt med politisk rådgiver David Pletten Aasgard.

Et eksempel på lokalt engasjement og samarbeid mellom sentralt og lokalt ledd i organisasjonen er Haugesund. IOGT skulle egentlig levere høringssvar, men ble glemt av kommunen da invitasjonene ble sendt ut. Derfor tok vi selv kontakt med politikerne og fremmet vårt høringssvar, og hadde direkte kommunikasjon med flere av partiene. I tillegg skrev vi et leserbrev signert av IOGT Haugesund i forkant av debatten i bystyret.

IOGT har også vært synlig i mange andre kommuner – som for eksempel Larvik, Lillestrøm, Sandnes og Rauma. Og vi ønsker å jobbe for tryggere gater, kortere skjenketider og bedre fritidstilbud til barn og unge i mange andre kommuner.  Så igjen – ta kontakt dersom du ønsker å engasjere deg i lokal alkoholpolitikk!

Neste uke er det førpremiere på en ny animasjonsfilm fra IOGT om nettopp lokal alkoholpolitikk - meld deg på her! www.iogt.no/nett

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai. 

Vi er søker kursholder for Sterk&klar Intro i 100% stilling for å gi flere minoritetsforeldre kunnskap om rusforebygging. 

Søknadsfrist: 14.06.2024

Send søknad på finn.no

Alle medlemmer har fått tilsendt en personlig lenke til medlemsundersøkelsen på e-post. Vi trekker ut 3 gavekort på hver kr. 500 til alle som besvarer undersøkelsen.