IOGT var med på å stifte Matsentralen Norge i 2013 for å bekjempe matsvinn og gi måltider til vanskeligstilte. Nå har arbeidet vunnet miljøpris.
Matsentralen gjør et viktig sosialt arbeid, og IOGT har vært sentral i oppbyggingen. IOGT har i mange år drevet matlager, og var med på å starte Matsentralen Norge i 2013, sammen med Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og Kirkens Bymisjon.
I dag er IOGT et av fem hovedmedlemmer i Matsentralen Oslo, og sitter i styret.
Nå har arbeidet blitt tildelt «Årets håndtrykk» av Storebrand, en bærekraftpris til aktører som jobber for å løse klodens klimautfordringer.
– Matsentralen gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Prispengene betyr at vi sparer 125 tonn mat fra å havne i søpla og i stedet ender som 250 000 måltider til mennesker i en vanskelig situasjon. Samtidig sparer vi miljøet hele 375 tonn CO2-utslipp, sier styreleder i Matsentralen Norge Cristiano Aubert.
I år blir det omfordelt mat tilsvarende fire millioner måltider, og neste år er det forventet nærmere seks millioner måltider.
Matsentralen finnes i Oslo, Tromsø, Bodø, Bergen og Trondheim, og det blir åpnet filialer på Sørlandet og i Vestfold og Rogaland.
Filialen på Sørlandet vil ligge i Grimstad, og er opprinnelig IOGTs matlager.
Bilde: Storebrand
IOGT-huset, Torggata 1 – midt i Oslo sentrum (5 min fra Oslo S)
Hamar rådhus
Ferske tall viser at flere tenåringer drikker mer og oftere – ofte med foreldrenes hjelp. IOGT markerer Verdens alkoholfrie dag 3. oktober med en klar beskjed: Forebygging nytter, og voksnes valg har stor betydning.
Etter en travel sommer med oppussing og flytting, kunne Sammensenteret i Haugesund ønske velkommen til åpning i nye, lyse og forbedrede lokaler i Strandgaten 145. Det ble servert kake og kaffe, og både brukere, samarbeidspartnere og støttespillere var innom for å se det nye stedet.
– Her får jeg vind under vingene! Stian Nielsen fra Arendal deltok på sin aller første ledersamling i helgen – og ble møtt med både varme, engasjement og påfyll.