Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Til tross for at kommunepolitikerne hadde vært opptatt med møter og opplæring hele arbeidsdagen, stilte fem av partiene opp til debatt. De var samstemte om at dette er et viktig tema som må belyses og ageres på. For Ungdatatall viser en økning, på landsbasis, fra 12,1% til 12,7% av ungdomsskoleelever som har vært alkoholberuset det siste året. En økning finner vi også i Cannabisbruk. Det har også skjedd en holdningsendring der flere ungdommer enn tidligere mener det gir status å ruse seg. Ungdomspanelet har fanget opp endringene, som de også ser gjenspeiles lokalt.
Innlegg ved nestleder av Ungdomspanelet Ole August Iversen. Foto: Ole Stensby
Heldigvis er det mange av kommunens ungdommer som hverken drikker eller bruker Cannabis. Det må løftes frem og støttes opp under. Gode fritidstilbud og attraktive rusfrie arenaer er viktig for forebygging av alkoholbruk. Det var derfor naturlig at debatten tok opp Ungdomskvartalet. Kvartalet, eller lokalet, som politikerne har vedtatt, men som så ble utsatt. Her har bl.a. Ungdomsrådet i Molde vært involvert i prosessen, utformet ønsker og støttet opp om det omfattende tilbudet som skulle være tilgjengelig i kvartalet. Politikerne viser bred enighet om behov for et nytt sted for ungdommene, men veien dit har de ikke en umiddelbar løsning på.
Selv om Molde forhåpentligvis får på plass et større møtested for tenåringene, så må kommunen tenke større. Den nye kommunen dekker et stort område og kollektivtilbudet er ikke bra nok. Et ungdomskvartal eller hus i Molde er ikke lett tilgjengelig for de fra Nesset og Midtsund. En økning i kollektivtilbudet vil være viktig for dem, ble det påpekt fra publikum. Politikerne ble utfordret på å legge press på dette. Det samme gjaldt det å tenke lokale tilbud for ungdom der de bor.
Politikerne i debatten var lydhøre for innspill og svarte så godt de kunne på hvordan forebygging skal satses på. Likevel var det vanskelig for dem å være konkrete. Som Venstres representant påpekte så er ikke forebygging lovpålagt. Da havner det fort bak alle de lovpålagte tingene som skole, barnehage og helse i kommunens budsjett.
Krf sier de jobber på for å realisere fritidskortet som har vært et prøveprosjekt i noen av landets kommuner, og MDG påpekte at involvering av foreldre i det rusforebyggende arbeidet kan styrkes. Et ungdomskvartal eller sted for ungdommene i Molde sentrum skal det jobbes videre med, lover politikerne. Både Ungdomspanelet og IOGT opplever at politikerne fra alle de fem partiene ønsker å skape trygge, gode lokalsamfunn for ungdommene. Likevel gjenstår det å se hvordan de prioriterer videre. Klarere de å sette i gang mer forebyggende arbeide for ungdom i kommunen?
Politikerne i nye Molde kommune er opptatt av alkoholforebygging hos ungdom. Fra venstre: Rødt v/Joachim Pedersen, MDG v/Knut Iversen Foseide, Krf v/Knut Ståle Morsund, Venstre v/Frank Petter Stenløs og FrP v/Simon Sandnes.
Foto: Ole August Iversen
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
En del av IOGTs gode arbeid er å målbære avholdssaken i lokalpolitikken. I forbindelse med Ålesund kommunes høring om ny forskift om åpningstider for serveringssteder og sals- og skjenketider 2024-2028 sendte IOGT inn et godt begrunnet høringssvar som publiseres her i sin helhet.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol