Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
I perioden 13-17 år vil de fleste ungdommer møte på, ta standpunkt til og etablere en måte å forholde seg til alkohol. Ster&Klar har som mål å utsette ungdommens alkoholdebut ved å gi foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn
Et av IOGTs hovedprosjekt er Sterk&Klar. Forskning viser at foreldre er de viktigste rusforebyggerne. Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. I perioden 13-17 år vil de fleste ungdommer møte på, ta standpunkt til og etablere en måte å forholde seg til alkohol. Ster&Klar har som mål å utsette ungdommens alkoholdebut ved å gi foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn.
- fire foreldretreff fordelt på tre ungdomsskoleår.
- foreldretreff som holdes av erfarne formidlere.
- treff der det legges til rette for at foreldrene kan nettverke og prate sammen.
- tilskudd på kr. 5000,- til en aktivitetskveld for foreldre og ungdom.
- tilby ungdommene å tegne en kontrakt med Sterk&Klar som går ut på å gjennomføre ungdomstiden uten bruk av rusmidler. Av dem som gjennomfører, trekker vi en vinner som får kr. 20 000,- til førerkortopplæring
Sterk&Klar tar opp tema som oppdragerrolle, grensesetting, motivasjon og oppmerksomhet, alkohol. cannabis, psykisk helse og sosiale medier. Faglig rådgiver for prosjekter er Arne Klyve. Arne Klyve er samfunnsviter og arbeider som seniorrådgiver i rusfeltet i Bergensklinikkene og ved kompetansesenter for læringsmiljø (BKL). Han har redigert og skrevet flere bøker om utfordrende unge blant annet boken ”Sinte unge menn – i kunnskapssamfunnet” og nå nylig med «Sinte, unge, villfarne menn. Vårt medansvar».
Prosjektet får støtte fra Helsedirektoratet. Deltagelse i prosjektet er gratis for familiene. Skolene/kommunene betaler en egenandel for hver gruppe på kr. 5.000,- per skoleår. Denne egenandelen dekker gruppens aktivitet.
Stiftelsen Bergensklinikkene har evaluert prosjektet gjennom 2004-2007 og konkluderer med Prosjektet Sterk&Klar når i stor grad sine målsettinger. I første rekke lykkes man i å skape et stort engasjement blant foreldrene, noe som bl.a viser seg i høy deltakelse og oppfølging av tiltak som vedvarer gjennom hele prosjektperioden.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&klar med fagdag i Tromsø.
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.
Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.
Vil du bidra til en tryggere og mer alkoholfri jul for barn? Hvit jul-kampanjen søker nå frivillige til våre lokale arrangørgrupper!
IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.