26. november 2019
Som del av kampanjen Oljefondets alkoholproblem ble en ny rapport om hvordan alkohol påvirker kvinner og barns rettigheter lansert mandag 25. november. Rapporten viser at kvinner og barn opplever negative konsekvenser av egen og andres alkoholbruk, oftere enn menn.
Rapporten er skrevet av Dr Anne-Marie Laslett og Megan Cook ved Centre for Alcohol Policy Research ved La Trobe University i Melbourne på vegne av FORUT.
Last ned rapporten som pdf:
Rapporten dokumenterer flere ulike negative konsekvenser av alkoholbruk. Alkohol påvirker den økonomiske situasjonen og kan etterlate kvinner og barn med udekde behov. Alkohol er også knyttet til frykt, der vold i nære relasjoner ofte henger sammen med alkoholbruk. Rapporten peker videre på hvordan egen og ikke minst andre omsorgspersoners drikking påvirker rett til helse og utdanning.
Les også: Rus som utviklingshinder
Rapporten er en kunnskapsoppsummering, og oppsummerer forskning som viser at alkohol er en viktig faktor for flere av FNs bærekraftsmål, blant annet mål 3 God helse, mål 5 Likestilling mellom kjønnene og mål 10 Mindre ulikhet.
Les også: Oljefondet har et alkoholproblem
Rike land og fond subsidierer alkoholindustriens jakt på profitt i fattige land. Det fører til konflikt mellom økonomiske interesser og folkehelsa, viser den nye rapporten “The Sobering Truth: Incentivizing Alcohol Death and Disability”.
Verdien av Oljefondets alkoholinvesteringer tilsvarte nesten tre årlige bistandsbudsjetter i 2019, skriver FORUT, Juvente og IOGT Norge. De mener at Etikkutvalgets anbefaling om å ikke trekke disse investeringene ut av alkoholindustrien er en etisk mangelfull vurdering.
I år får Oljefondet et utradisjonelt julekort. Det er malt på en vegg i et afrikansk land. Organisasjonene FORUT, IOGT, Blå Kors og Juvente bruker anledningen til å komme med et juleønske.
Samtidig som Norge gir masse penger i bistand til fattige land, investerer staten 90 milliarder i en industri som ødelegger utviklingen i akkurat de samme landene. Er det greit, liksom?
Alkohol er den fjerde største risikofaktoren for sykdom og tidlig død i følge WHO. I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en.
FNs bærekraftsmål har god helse for alle, uansett bakgrunn, som ett av de overordnede målene. Alkohol utgjør en stor utfordring for å nå dette målet.
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol