Cecilie Widnes, generalsekretær
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
I en kronikk i VG 2. september spør sosiolog Øystein Skjælaaen om hva du som forelder helst ville foretrekke: at din sønn/datter røyker marihuana eller drikker sprit. Han mener konklusjonen ikke er åpenbar, men «det er gode grunner til å foretrekke at din sønn/ datter røyker marihuana fremfor å drikke sprit».
Som tenåringsforelder og generalsekretær i en organisasjon som jobber med forebygging av rusbruk blant unge, reagerer jeg på premisset Skjælaaen legger til grunn for sitt innlegg. Det er ikke slik at unge må velge mellom sprit og marihuana. Hva med alternativet «ingen av delene»?
"Det er ikke slik at unge må velge mellom sprit og marihuana. Hva med alternativet «ingen av delene»?
"
De fleste norske ungdommer holder seg nemlig langt unna både alkohol og cannabis. Ifølge siste ungdataundersøkelse har kun 3-4 prosent i begynnelsen av tenårene vært beruset eller brukt cannabis siste år. Dette viser at vi lykkes godt med rusforebygging.
Noe av æren kan vi som foreldre ta. Vi er rollemodeller for barna våre, og derfor også de beste til å forebygge rusbruk. Selv om ungdommene etter hvert blir myndige og skal stå på egen ben, ser de fortsatt til oss for råd og veiledning.
Les også: Cannabisbruk blant unge kan forebygges av foreldre
Forskning på rusforebygging viser at tid med foreldre er avgjørende. Å rett og slett være sammen med ungene våre er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å redusere risiko for dårlige rusvalg. Da må vi tørre å gå foran med tydelige holdninger, oppdatert kunnskap og interesse for livet til barna våre. Å gi barna gode råd om hva de kan gjøre og ikke, og å ha klare regler og forventninger til oppførsel og adferd. I IOGT kurser vi foreldre i dette gjennom foreldrestøtteprogrammet Sterk&klar.
Les også: Foreldre er de viktigste forebyggerne - tips til foreldre
Politiet anslår at styrkegraden i cannabis er tredoblet de siste ti årene på grunn av nye dyrkingsmetoder. Sterkere cannabis øker risikoen for psykiske lidelser som psykose og schizofreni, i tillegg til avhengighet. Man vet ikke på forhånd hvem som har denne genetiske sårbarheten. Derfor bør vi i det lengste råde ungdommene våre til å la være å prøve cannabis.
Alkohol og cannabis er to vidt forskjellige rusmidler, med forskjellig virkning på kroppen og med ulikt skadepotensial. De kan og bør ikke sammenlignes fordi det ikke er et spørsmål om enten eller.
Norske studier finner at de som røyker cannabis, i snitt drikker mer alkohol enn andre. Blandingsbruk er normen, rene cannabisbrukere er unntaket: cannabis og alkohol kombineres i så mye som 80 prosent av brukstilfellene. Tall fra siste Ungdata-undersøkelse viser også at det er svært få ungdommer som har brukt hasj som ikke også har vært beruset. De som har brukt cannabis oftest sist år er de som oftest oppgir å ha vært tydelig beruset.
Les også: Er cannabis mindre farlig enn alkohol? - Myter og fakta om Cannabis
Det er altså ikke så enkelt som å velge mellom sprit eller hasj. Tillater vi et nytt legalt rusmiddel, risikerer vi at langt flere unge velger både og. Derfor trengs foreldre som er tydelige på risikoen ved begge rusmidlene.
Innlegget stod på trykk i VG den 4. september
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
– I sin iver etter å prøve ut nye ting forstår ikke alltid ungdom konsekvensene av valgene de tar. Da trenger de at noen trygge og kompetente voksne forteller dem konsekvensene, og da er oppfølgingssamtaler med politiet eller annet hjelpeapparat et godt utgangspunkt, sier AnneTherese Buer, leder for IOGTs ungdomstiltak Møteplassen til Haugesunds avis.
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol