16. april 2020
Mange ungdom blir sittende mye inne foran skjerm nå. For de som har det litt vanskelig fra før er det ekstra viktig med frisk luft, psykisk aktivitet og noen å prate med nå. Møteplassen vår i Karmøy inviterer ungdommene med ut på tur for å lufte ut litt.
I forbindelse med Korona-krisen har de også måttet avlyse alle gruppeaktiviteter og samlinger.
- Vi forsøker også å ha kontakt med ungdommene på telefon og sms og har forsøkt oss på gruppemøter på Teams, sier leder for møteplassen Anne-Therese Buer til Haugesunds avis.
Haugesunds avis: - De som er sårbare fra før blir ekstra sårbare nå. (Betalingsmur)
De ansatte på Møteplassen er vanligvis alltid tilgjengelig på telefon både på kveldstid og i helger, og det har de også vært nå som den fysiske møteplassen er stengt.
- Ungdommene synes det er trygt å kunne kontakte noen de kjenner hvis de har behov for det, sier Buer.
Til Haugesunds avis forteller hun at noen er bekymret og redd for å bli syke om dagen. Mens andre ikke er så opptatt av det som skjer.
Les også: Korona og IOGTs aktiviteter. Slik drives tilbudene våre nå.
Møteplassen har blitt kontaktet av flere foreldre som synes det er vanskelig å aktivisere ungdommene sine. Det blir mye stillesitting og tid foran datamaskinen.
- Det er mange som sitter hjemme og er mye på skjerm pga skolesituasjonen, i tillegg til at de spiller en del.
Derfor har de ansatte på møteplassen invitert alle ungdommene til å gå på tur og lufte ut litt.
- Vi kjører ut dit ungdommene bor og går tur i nærområdet hvor vi har samtaler og er i aktivitet med en og en, forteller Buer.
"- For det psykiske er det godt å få litt frisk luft og snakke litt.
"
- For det psykiske er det godt å få litt frisk luft og snakke litt.
Mye av hjelpeapparatet er stengt, så bare det å se noen fysisk er for mange veldig godt.
- Vi prøver å ha fokus på positive opplevelser og se fremover og snakke litt om andre ting enn Korona.
Møteplassen har fire ansatte, og brukes jevnlig av rundt 60 ungdommer. De fortsetter å følge opp disse ungdommene på nye måter nå, i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Buer forteller at de også har kapasitet til å ta imot flere som ønsker støtte og hjelp nå i denne utfordrende tiden.
-Det er spesielle omstendigheter akkurat nå, og det kan være at noen trenger hjelp en kortere periode for å komme se over kneika. Vi prøver å avhjelpe så godt vi kan, sier hun.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
– I sin iver etter å prøve ut nye ting forstår ikke alltid ungdom konsekvensene av valgene de tar. Da trenger de at noen trygge og kompetente voksne forteller dem konsekvensene, og da er oppfølgingssamtaler med politiet eller annet hjelpeapparat et godt utgangspunkt, sier AnneTherese Buer, leder for IOGTs ungdomstiltak Møteplassen til Haugesunds avis.
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Flere ungdomsorganisasjoner deltar på og arrangerer samlinger med alkoholservering. Det er ansvarsfraskrivelse, skriver IOGTs Politisk rådgiver, Ingvild Halderaker (19)
Det viser den ferske rapporten «Alkohol og koronapandemi». IOGT ber om at hensynet til barn og unge må prioriteres foran andre hensyn i alkoholpolitikken også under Korona pandemien.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.