26. oktober 2023
Under høringen: Fra venstre: Kenneth Arctander (Preventio), Jan Gunnar Skoftedalen (Rusfeltets Hovedorganisasjon), Hanne Cecilie Widnes (IOGT Norge), Inger Lise Hansen (Actis). Foto: Actis
IOGT ved generalsekretær Hanne Cecilie Widnes løftet forebygging i høringer i Helse-og omsorgskomiteen på Stortinget i høst. IOGT deltok i høringer både på opptrappingsplan for psykisk helse og statsbudsjettet for 2024.
Stortinget behandler nå to viktige saker, der IOGT har vært på høring og gitt våre innspill. Den ene er regjeringens forslag til opptrappingsplan for psykisk helse, og den andre er forslag til statsbudsjett 2024.
I høringsinnlegget minnet generalsekretær Hanne Cecilie Widnes komiteens medlemmer om den gode og viktige målsetning om reduksjon av skadelig bruk av alkohol med 20 % innen 2030, målt mot nivået fra 2010. Dette er en målsetning Stortinget har satt, og dette må følges opp i planer og budsjett de kommende årene. Frivilligheten er en viktig aktør innenfor forebygging, og IOGT sammen med Actis og andre aktører på rusfeltet, ber komiteen øke potten til frivillige organisasjoner som jobber med rusforebygging.
Se IOGT sitt innlegg her fra 12:30 min i opptaket
IOGT er veldig positive til at sammenhengen mellom rus og psykisk helse har fått en sentral plass i Stortingsmeldingen. Likevel savner vi fremdeles fokus på forebygging som når alle i en befolkning – og med det de innsatsene som bør skje før utfordringene oppstår.
Stortingsmeldingen beskriver tjenester og tilbud til barn og unge på en god måte. IOGT spilte derfor inn til Helse- og omsorgskomiteen at arbeidet med en opptrappingsplan også må legge vekt på rammene rundt barn og unge, i tillegg til tjenestene direkte til dem. I det rusforebyggende arbeidet spiller foreldre, lokalsamfunn, idrett, skole, frivillige organisasjoner og andre en viktig rolle.
I vårt innspill peker vi på følgende fire punkt vi mener bør styrkes i Stortingets behandling:
En studie konkluderte med at alkoholreklame øker sannsynligheten for at unge starter å drikke alohol, og blant de som har begynt å drikke øker nivået både når det gjelder mengde og frekvens.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
IOGT Region Sør-Norge deltar på Arendalsuka med, stand, quiz, foredrag og sosialt samvær. Ta med deg venner og kjente og kom innom standen, eller bli med på arrangementene på IOGT-huset.
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol