13. februar 2025
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Oslo kommune har foreslått endringer i åpningstidsforskriften, som blant annet kan bety utvidet skjenketid på 17. mai og julaften, samt tidligere salgsstart for alkohol i butikk. I vårt høringssvar advarer IOGT mot konsekvensene av disse endringene og oppfordrer kommunen til å prioritere folkehelsen.
IOGT sin rolle er å heve stemmen på vegne av dem som lever med konsekvensene av kommunens skjenkereglement, enten det er barn og unge eller mennesker som sliter med alkoholproblemer. IOGT leverte et grundig høringssvar da dere behandlet alkoholpolitisk handlingsplan i 2024. Der pekte vi blant annet på sammenhengen mellom tilgang på alkohol, konsum og vold.
Det koster samfunnet opp mot 100 milliarder i året for nordmenns alkoholbruk og utvides skjenketidene med bare en time øker volden i gjennomsnitt med 17 prosent. Dette er alle faktorer som gjør at IOGT er skeptisk til flere av endringsforslagene.
IOGT er opptatt av å begrense fyll og uro som sjenerer andre, og spesielt barn. Det har mange steder i landet vært en svært uheldig utvikling med alkoholinntak allerede fra tidlig morgen på nasjonaldagen, også i Oslo. Dette medfører at barn eksponeres for berusede voksne under det som primært skal være en trygg og morsom festdag i offentlige gater og på offentlige plasser.
Mye av alkoholeksponeringen barna utsettes for, og alkoholinntaket blant voksne denne dagen, skjer på utesteder eller på arenaer hvor skjenkeløyve er gitt for anledningen.
I en undersøkelse gjennomført av Kantar i 2023 på vegne av IOGT sa 49 prosent seg enig i at det ikke bør serves alkohol på 17. mai før kl. 16.00 av hensyn til barn, mens bare 31 prosent var uenig i dette.
IOGT oppfordrer derfor på det sterkeste til å ikke utvide skjenketidene på 17. Mai
Folkehelseinstituttet estimerer at over 90 000 barn lever i et hjem der minst en av de voksne misbruker alkohol og det er estimert at rundt 180 000 barn bor i et hjem hvor det er risikabel alkoholbruk. I julen blir situasjonen til disse barna gjerne forverret og derfor mener IOGT at julaften bør være en annerledes dag, uten skjenking eller salg av alkohol.
Les mer om hvordan IOGT jobber for en alkoholfri julefeiring for barn i vår kampanje "Hvit jul"
Skadene fra alkoholbruk henger nøye sammen med totalforbruket, og det er et vedtatt nasjonalt mål om reduksjon av det skadelige forbruket av alkohol. Da må vi alle bidra til at det blir et redusert konsum totalt, og en utviding av salgstidene bidrar ikke til en reduksjon av forbruk og dermed skader.
Oslo vurderer også å tillate alkoholsalg i butikk fra kl. 08.00 i stedet for kl. 09.00. Dette kan føre til økt alkoholkonsum og skape farlige situasjoner tidlig på dagen.
I 2023 ble det registrert rekordmange ruspåvirkede sjåfører, med 11 500 tilfeller av fyllekjøring – over 30 hver dag. Ruspåvirket kjøring er årsak til 25 prosent av alle bilulykker.
Vi oppfordrer dere derfor til å ikke utvide salgsstart av alkohol i butikk og beholde dagens ordning med til kl. 09.00 for å forsøke å unngå uheldige situasjoner mens barn er på skoleveien.
Vi ber Oslo kommune sette folkehelse og barnas beste først. Å redusere tilgang til alkohol er et effektivt virkemiddel for å begrense skader og sosiale problemer knyttet til alkoholbruk.
Les hele høringssvaret vårt her: Høring om forslag til ny åpningstidsforskrift for Oslo kommune
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
I 2020 prøvde vi flere nye ting i Hvit jul-kampanjen. - Jeg er helt rørt over det store engasjementet, sier Kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol