Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Helsedirektoratet har presentert en rapport med tiltak som kan virke positivt på folkehelsa. Ett av tiltakene de anbefaler, er å vurdere et forbud mot salg av 3-liters vinkartonger. Det antydes at vi kan spare så mange som 30 menneskeliv i året ved å gjennomføre dette tiltaket.
Forslaget ble møtt med blank avvisning fra de største regjeringspartiene Høyre og FrP, samt latterliggjøring og harme i media og den offentlige debatten. Det er synd, både for folkehelsa og for en kunnskapsbasert rus- og folkehelsepolitikk, at såpass mange avviser faglige råd.
Stortingsflertallet har vedtatt å redusere den skadelige alkoholbruken med 10 prosent innen 2025. Det var også Helsedepartementet som bestilte fagrapporten fra Helsedirektoratet. Det er bekymringsverdig at regjeringen velger å se bort fra faglige råd, som de attpåtil har bestilt selv, i forbindelse med folkehelsemeldingen som kommer denne våren.
I kjølvannet av debatten om pappvin, har tørrlagte nordmenn stått frem og fortalt hvordan pappvinen gjorde det enklere for dem å drikke. Det er mer sosialt akseptert å ha en vinkartong i bokhylla, enn å ha en åpnet spritflaske stående. Den store vinkartongen skjuler også hvor mye du drikker, både for omverden og ikke minst for deg selv. Flere har også pekt på kjønnsdimensjonen her – kvinner drikker mer, de drikker mye vin og kartongene gjør alkoholmisbruket lettere å skjule.
Vi vet at totalforbruket av alkohol har steget jevnt de siste 50-60 åra, fra ca. 3 liter pr person til nesten 7 liter pr. person over 15 år. I fjor ble det solgt 67 millioner liter vin på Vinmonopolet. 42 prosent av dette var pappvin.
Det er verdt å nevne at erfaringer fra andre land viser at det har betydning om vin blir solgt i 1-liters, 2-liters- eller 3-literskartongar, på samme måte som det har betydning for matinntaket om vi spiser fra små eller store tallerkener.
Verdens helseorganisasjon og forskningen er klar på hvilke virkemidler som reduserer alkoholbruken. Det handler om å regulere pris og tilgjengelighet, samt reklameforbud mot alkohol. Et forbud mot 3-literskartonger er et virkemiddel som kan bidra til å redusere tilgjengeligheten.
IOGT ser frem til regjeringen legger frem både folkehelsemeldingen og en alkoholstrategi med konkrete tiltak for å få ned den skadelige alkoholbruken. Vi håper at alle gode og faglig funderte råd blir tatt i betraktning. Det er nødvendig, for folkehelsa og for dem som blir mest skadelidende av en liberal alkoholpolitikk.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.