Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
– Dette er et svært usolidarisk budsjett og vil bidra til å øke forskjellene i verden. Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål. En alvorlig konsekvens er at vi ikke kommer til å nå bærekraftsmålene i det hele tatt, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Helseposten i bistandsbudsjettet er foreslått redusert med 102,9 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2024. Tilskuddet til Verdens helseorganisasjon (WHO), det viktigste organet for å sikre god global helse, står dessuten nok en gang på stedet hvil.
Regjeringen har smittsomme sykdommer som sin prioritet, og store deler av pengene i helsebistanden er bundet opp i langsiktige vaksineavtaler. Likevel står ikke-smittsomme sykdommer samlet for over 70 % av dødsfallene i verden.
– Det finnes ikke vaksiner mot ikke-smittsomme sykdommer, men det finnes mange effektive virkemidler. Vi må jobbe med forebygging, og det tar ikke dette budsjettet høyde for. Om sykdomsbyrden skal ned må ikke-smittsomme sykdommer og psykisk helse i bistanden prioriteres, sier Stavrum.
FNs høynivåmøte i 2025 skal handle om ikke-smittsomme sykdommer.
– Det er pinlig å legge fram et budsjettforslag for 2025 som ikke prioriterer ikke-smittsomme sykdommer. FORUT forventer at Norge spiller en aktiv rolle i dette møtet slik at innsatsen kan forsterkes.
Regjeringens forslag til bistandsbudsjett utgjør 46,4 milliarder kroner. Det er en nedgang fra i fjor og utgjør kun 0,92 % andel av anslått BNI, selv om regjeringen har som mål å nå 1 %.
Støtten til det sivile samfunnet kuttes også i forslaget.
– Sivilsamfunnet er den viktigste kanalen for å nå de mest marginaliserte og skape utvikling. Vi må ikke glemme det langsiktige arbeidet som skaper en bærekraftig verden og trygge barn, sier Stavrum.
FORUT er IOGTs bistandsorganisasjon. Gjennom FORUT kjemper vi for at barn og kvinner skal få realisert sine rettigheter, og at rusmidler og dårlig psykisk helse ikke skal hindre trygghet og utvikling. FORUTs mål er at folk får reell makt til å endre sine liv.
FORUT driver utviklingssamarbeid med partnere i Asia og Afrika og informasjonskampanjer for skoler og barnehager i Norge. Hovedkontoret ligger på Gjøvik i Innlandet.
FORUT har rammeavtale med Norad og er medlem av Innsamlingskontrollen.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.
Vi stiller Erna Solberg og Siv Jensen til veggs i Uganda i en ny kampanje. Vi når ikke FNs bærekraftsmål ved å fortsette å investere i alkoholindustrien som utgjør en direkte trussel mot folkehelsa og hindrer utvikling i fattige land i Sør.
KLP kutter ut investeringene i selskaper som driver med spill og alkohol. Nå bør også Oljefondet bør gjøre det samme, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjon FORUT.
Zoom
Sammensenteret i Kristiansand
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Takket være den fantastiske innsatsen fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol