Flere ungdomsorganisasjoner deltar på og arrangerer samlinger med alkoholservering. Det er ansvarsfraskrivelse, skriver IOGTs Politisk rådgiver, Ingvild Halderaker (19)
For snart tre år siden skrev jeg mitt første leserinnlegg på Si ;D. Det handlet om hvordan alkohol fører til utestengelse i ungdomspolitikken. Dessverre har det ikke skjedd en synlig endring siden da.
Flere ungdomsorganisasjoner velger fortsatt alkohol fremfor at alle medlemmene deres skal bli inkludert.
Forrige uke fikk jeg for eksempel en invitasjon til et arrangement gjennom Facebook. På vegne av flere ungdomsorganisasjoner har Changemaker invitert til et arrangement kalt «ORGPILS! Klart vi kan orgpilse».
Jeg kjente raskt at frustrasjonen kom. Hvorfor må disse arrangementene inneholde alkohol? Ofte dreier det seg om spennende arrangementer for unge engasjerte hvor man kan bli kjent med andre. Det skulle jeg gjerne deltatt på.
Men for meg er det uaktuelt å støtte et opplegg som utestenger ungdom.
Dessverre opplever jeg at behovet for alkohol altfor ofte er viktigere enn å inkludere flest mulig. Flere unge engasjerte må vente til de blir 18 for å være med på ting. Hvordan kan dette være god organisasjonskultur?
Jeg er over 18 år, og jeg skjønner det fortsatt ikke. Jeg vil heller delta på ungdomsarrangementer som faktisk inkluderer ungdom.
Alkohol kan skape en negativ kultur og et press i ungdomsorganisasjoner. Disse organisasjonene er skapt for og med ungdommer. Her hører ikke alkoholen hjemme.
Det er dobbeltmoralsk å oppfordre 13-åringer til å melde seg inn og engasjere seg i en organisasjon, når man samtidig har arrangementer de ikke kan være med på.
Ungdomsorganisasjoner har et ansvar for alle medlemmene sine. De skal være trygge arenaer hvor unge kan engasjere seg. Det må tas på alvor.
Ungdomsorganisasjoner bør ta et tydelig oppgjør med ukulturen de har skapt. Det er alkoholen som bør utestenges, ikke medlemmene under 18 år.
Innlegget ble publisert på Aftenposten Si;D den 6. april 2022.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
Hvordan kan en best forebygge alkohol- og rusmisbruk? Hva kan lokalmiljøet gjøre for å sørge for et effektivt og godt rusforebyggende arbeid i sine lokalsamfunn? I dag er vi på plass i Skien og kjører debatt.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.