25. april 2025
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
I seminaret ble det lagt stor vekt på at alkoholpolitikken skal legge vekt på reguleringer som er bra for folkehelsa og den såkalte totalforbruksmodellen, som handler om at det totale forbruket i et samfunn også påfører mengden rusrelaterte skader og sosiale problemer.
- Med dette seminaret ønsker vi og dele faktainformasjon fra Verdens Helseorganisasjon, som dokumenterer at den norske og nordiske modellen med blant annet vinmonopol og reklameforbud har virket godt på folkehelsa, sier direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.
Hun mener både politikere og andre ikke må glemme at slike gamle og kjente tiltak faktisk virker veldig godt i samfunnet, og bidrar til lavere forbruk, lavere antall skader og færre syke som følge av alkoholbruk. -Dette er viktig historisk kunnskap som også er viktig for fremtiden, understreker Elisabeth Hunter.
Les også: Ny WHO-rapport lovpriser de nordiske vinmonopolene
Kaveh Rashidi er fastlege og samfunnsdebattant, og var også med på frokost-seminaret. I sitt innlegg la han stor vekt på at alkoholpolitikken og helsepolitikken er to sider av samme sak.
- Jeg tenker at folkehelsa trumfer alt annet, og at alkoholpolitikken skal hjelpe oss til å ta gode valg og beskytte de som er sårbare og utsatte i forhold til alkoholbruk. Vi er strengere enn de fleste andre land i alkoholpolitikken, og det har gitt veldig gode resultater i Norge.
Rashidi understreket også at Norge bør verne om de reguleringene vi har i alkoholpolitikken, og tenker at vi kan være et forbilde for mange andre land som sliter med høyere alkoholforbruk og skadevirkningene av dette.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
IOGT ved generalsekretær Hanne Cecilie Widnes løftet forebygging i høringer i Helse-og omsorgskomiteen på Stortinget i høst. IOGT deltok i høringer både på opptrappingsplan for psykisk helse og statsbudsjettet for 2024.
IOGT Region Sør-Norge deltar på Arendalsuka med, stand, quiz, foredrag og sosialt samvær. Ta med deg venner og kjente og kom innom standen, eller bli med på arrangementene på IOGT-huset.
Helse- og omsorgsdepartementet sendte i vår et forslag til ny forskrift om utmåling av overtredelsesgebyr etter alkoholloven på høring. IOGT støtter forslaget.
"Planen ser ut til å være spisset inn mot psykisk helse alene og vi vil av den grunn påpeke at eks. rusbruk og -avhengighet i stor grad må ses i sammenheng med den psykiske helsen. Av den grunn mener vi at rus som tema burde ha en sentral plass i planen."
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.