22. april 2022
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
Alkohol og ulovlige rusmidler er blant de viktigste risikofaktorene for død og tapte friske levekår i befolkningen. Alkohol er det mest brukte rusmiddelet og er alene knyttet til mer enn 200 ulike sykdommer og skadeforhold. Vi har fått stadig sikrere kunnskap om årsaksforholdet mellom alkohol og kreft, og troen på at alkohol kan være bra for helsen er blitt tilbakevist. Skadene slår sosialt skjevt ut og bidrar til å øke de sosiale helseforskjellene vi har.
"For å få ned skadelig alkoholbruk må vi redusere totalforbruket. IOGT mener totalkonsumet bør reduseres med 25% innen 2025.
"
IOGT skriver derfor i sitt høringssvar til regjeringens kommende folkehelsemelding at forebygging av alkoholskader må få en sentral plass i meldingen. Norge har sluttet seg til WHOs mål om en reduksjon på 10 prosent av det skadelige alkoholforbruket innen 2025 (sammenlignet med 2010-tall). Siden det er totalforbruket som er den dominerende faktoren som styrer skadenes omfang betyr det at det totale konsumet må reduseres. IOGT mener det bør være et mål å redusere dette med 25 prosent i samme perioden. Skader og sykdommer forårsaket av alkoholbruk påvirker vi best gjennom kollektive politiske og sosiale tiltak.
Les mer i høringssvaret her:
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
- Det er bra at meldingen tydelig adresserer alkohol som en vesentlig risiko for folkehelsa, sa IOGT i høringen om ny folkehelsemelding i dag. Samtidig etterspurte vi mer konkrete forslag til styrking av det forebyggende arbeidet.
EU har klassifisert alkohol som et kreftfremkallende stoff, på lik linje med asbest og tobakk. Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
"Planen ser ut til å være spisset inn mot psykisk helse alene og vi vil av den grunn påpeke at eks. rusbruk og -avhengighet i stor grad må ses i sammenheng med den psykiske helsen. Av den grunn mener vi at rus som tema burde ha en sentral plass i planen."
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.