22. april 2022
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
Alkohol og ulovlige rusmidler er blant de viktigste risikofaktorene for død og tapte friske levekår i befolkningen. Alkohol er det mest brukte rusmiddelet og er alene knyttet til mer enn 200 ulike sykdommer og skadeforhold. Vi har fått stadig sikrere kunnskap om årsaksforholdet mellom alkohol og kreft, og troen på at alkohol kan være bra for helsen er blitt tilbakevist. Skadene slår sosialt skjevt ut og bidrar til å øke de sosiale helseforskjellene vi har.
"For å få ned skadelig alkoholbruk må vi redusere totalforbruket. IOGT mener totalkonsumet bør reduseres med 25% innen 2025.
"
IOGT skriver derfor i sitt høringssvar til regjeringens kommende folkehelsemelding at forebygging av alkoholskader må få en sentral plass i meldingen. Norge har sluttet seg til WHOs mål om en reduksjon på 10 prosent av det skadelige alkoholforbruket innen 2025 (sammenlignet med 2010-tall). Siden det er totalforbruket som er den dominerende faktoren som styrer skadenes omfang betyr det at det totale konsumet må reduseres. IOGT mener det bør være et mål å redusere dette med 25 prosent i samme perioden. Skader og sykdommer forårsaket av alkoholbruk påvirker vi best gjennom kollektive politiske og sosiale tiltak.
Les mer i høringssvaret her:
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
Alkohol fungerer godt om du vil desinfisere hendene, men drikker du den svekker du immunforsvaret, øker sjansen for akutte pusteproblemer og hemmer tilfriskning om du er syk.
Dei fleste har fått med seg at alkohol ikkje er eigna korkje medisinsk eller sosialt i kampen mot korona. Mykje har endra seg i synet på alkohol som medisin sidan spanskesjuka 1918-19.
IOGT mener myndighetene burde gi tydeligere anbefalinger om å unngå alkohol og at hensynet til barn og helse bør gå foran hensynet til alkoholnæringen. Her er 5 gode grunner til av vi bør være spesielt restriktive når det gjelder alkohol i disse dager.
22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk.
Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.