Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Vi vet at begrensninger i skjenketid, bedre kontroll av skjenkesteder og å stille strengere krav til bevillingshaverne er effektive virkemidler for å forebygge vold.
I Stockholm har man utviklet en god metode for tilsyn av utestedene gjennom et tett samarbeid mellom kommunen, politiet og bransjeorganisasjonene. Målet med STAD-prosjektet, som det kalles, har vært å redusere voldshandlingene i utelivet gjennom å:
- ikke servere alkohol til mindreårige
- ikke servere alkohol til sterkt berusede personer
Tiltakene har ført til en reduksjon på 30 % når det gjelder politianmeldte voldstilfeller . Sentralt her er samarbeid mellom politi, kommune og bransje. Dette er en arbeidsmåte vi forsøker å få norske kommuner til å ta i bruk i norske kommuner. For å oppnå dette arrangerer vi seminarer og møter om alkoholpolitikk og vold, gjennomfører kampanjer, skolerer medlemmer, snakker med politikere, skriver debattinnlegg og mye mer. Vi har arrangert fagdager om forebygging i mer enn femten norske byer.
"Alkohol og voldsutøvelse er nært knyttet sammen. En svensk undersøkelse konkluderte med at alkoholpåvirkning gir 13 ganger høyere risikoen for vold.
"
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Vi befinner oss i et vakuum hvor samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler verken blir fulgt opp juridisk eller med tilstrekkelig helsehjelp. Dersom rusmiddelpolitikken skal bli både forebyggingseffektiv og human, er det viktig å ha flere tanker i hodet samtidig.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
Det er bred enighet om at arbeidsplassen skal være en rusfri sone. Den samme enigheten har vi ikke når det gjelder aktiviteter og arrangementer i jobbsammenheng, som for eksempel seminarer, julebord og fredagspils. Dette er typiske gråsoner som skaper usikkerhet og er utfordrende på flere måter.
Er du enig-kampanjen er et verktøy for å snakke med lokalpolitikere om alkoholpolitiske virkemidler som virker.
Les mer på: erduenig.no