Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Vi vet at begrensninger i skjenketid, bedre kontroll av skjenkesteder og å stille strengere krav til bevillingshaverne er effektive virkemidler for å forebygge vold.
I Stockholm har man utviklet en god metode for tilsyn av utestedene gjennom et tett samarbeid mellom kommunen, politiet og bransjeorganisasjonene. Målet med STAD-prosjektet, som det kalles, har vært å redusere voldshandlingene i utelivet gjennom å:
- ikke servere alkohol til mindreårige
- ikke servere alkohol til sterkt berusede personer
Tiltakene har ført til en reduksjon på 30 % når det gjelder politianmeldte voldstilfeller . Sentralt her er samarbeid mellom politi, kommune og bransje. Dette er en arbeidsmåte vi forsøker å få norske kommuner til å ta i bruk i norske kommuner. For å oppnå dette arrangerer vi seminarer og møter om alkoholpolitikk og vold, gjennomfører kampanjer, skolerer medlemmer, snakker med politikere, skriver debattinnlegg og mye mer. Vi har arrangert fagdager om forebygging i mer enn femten norske byer.
"Alkohol og voldsutøvelse er nært knyttet sammen. En svensk undersøkelse konkluderte med at alkoholpåvirkning gir 13 ganger høyere risikoen for vold.
"
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
ALLE skal kunne leve frie og meningsfulle liv uten at rus skal stå i veien - også mennesker med utviklingshemning. Denne gruppen har lett for å bli kasteballer mellom forskjellige instanser og det er lite kunnskap om hvor mye rus det er blant dem og i hvilken grad det fører til problemer
Er du enig-kampanjen er et verktøy for å snakke med lokalpolitikere om alkoholpolitiske virkemidler som virker.
Les mer på: erduenig.no