Ida Oleanna Hagen, Generalsekretær FORUT,Cecilie Widnes, Generalsekretær IOGT i Norge,Kjetil Vesteraas, Daglig leder Juvente,Rune Hjalmar Espeland, leder internasjonal Blå Kors
Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport.
I fattige land skaper manglende alkohollovgivning og produsentenes aggressive markedsføring store samfunnsproblemer – med Statens Pensjonsfond utland (Oljefondet) som investor. I 2019 hadde Oljefondet investert hele 116 milliarder kroner i globale alkoholselskaper.
Alkohol er en trussel mot FNs bærekraftsmål. Det er en risikofaktor tett knyttet til alt fra sykdom og fattigdom til ulikhet og vold. I tillegg er globale alkoholprodusenter en aktiv pådriver for å svekke reguleringene for å styrke folkehelse – både globalt og på nasjonalt nivå. Alkoholprodusenter opererer videre på en problematisk måte i jakten på profitt i fattige land. Denne profitten har gode vilkår i sårbare stater som enten mangler eller ikke håndhever lovgivning som regulerer omsetning og bruk av alkohol. Produsentene er også aktive globalt, og Norge møter dermed motstand for vår egen politikk i møte med industriens representanter på den globale arenaen.
Vi har tidligere dokumentert at store globale bryggerier har jobbet systematisk med å diktere alkoholpolitiske lovverk i mange land i det sørlige Afrika. Der ser vi dessverre nå en politikk som fremmer økonomiske interesserer fremfor folkehelse. Å investere våre felles verdier i globale alkoholselskaper er derfor høyst uetisk. Vi mener at Oljefondet må trekke sine investeringer ut av alkohol på samme måte som for tobakk.
Les også: Hvorfor har vi lansert kampanjen Oljefondets alkoholproblem?
I april 2019 satte Regjeringen ned et utvalg (Etikkutvalget) som skulle vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet. Etikkutvalget kom med sin rapport i juni 2020. Til tross for solid kunnskap om alkohol som et etisk problematisk produkt og alkoholselskaper som aktivt jobber for å svekke reguleringer for folkehelse, er ikke dette reflektert i Etikkutvalgets rapport. Det er skuffende lesing, og en tapt mulighet for Norge til å følge opp etiske investeringer og bidra positivt til global helse. Vi har gode eksempler på at dette er mulig sist da Norges største pensjonsselskap KLP trakk sine investeringer ut av alkohol.
Les også: Etikkutvalget må følge KLPs eksempel.
Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport, og at alkohol ikke lenger er en vare vi ønsker å investere våre felles verdier i.
Kronikken stod på trykk i Klassekampen 22. oktober.
FNs toppmøte for Agenda 2030: Alkohol er et stort hinder for å nå flere av bærekraftsmålene. Det er norsk dobbeltmoral å investere våre pensjonspenger i alkoholindustrien.
KLP kutter ut investeringene i selskaper som driver med spill og alkohol. Nå bør også Oljefondet bør gjøre det samme, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjon FORUT.
3. mai hadde Finanskomiteen på Stortinget si årlege høyring om Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Regjeringen har foreslått å utelukke selskap som produserer og selgere cannabis for rusføremål. Men alkohol skal Noreg framleis investere i. IOGT deltok på høyringa med politisk rådgjevar Nils Johan Svalastog Garnes.
I 2021 var det 25 år siden Norge gjorde de første investeringene i Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). Helt siden starten har norske sivilsamfunnsorganisasjoner jobbet for at fondet skal investere sparepengene våre på en ansvarlig måte.
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.