Hvorfor drikker ikke IOGTs medlemmer alkohol

Et særtegn ved IOGT er at vi sier at medlemmer i organisasjonen ikke bruker alkohol eller andre rusmidler.

Vi jobber også for at flest mulig skal velge å ikke bruke alkohol, enten helt eller i spesielle situasjoner – som når man er sammen med barn.

Det kan være mange grunner til at mennesker velger å ikke drikke alkohol. Noen har dårlige erfaringer enten selv eller i nær familie. For noen er det et poeng å ikke gjøre som alle andre. For flere er det et spørsmål om solidaritet med mennesker som har problemer. Og noen liker rett og slett ikke smaken.

For IOGT er det viktig at det skal være akseptert å ikke drikke. Ingen skal møte drikkepress. Det finnes betydelig sosial støtte for å drikke alkohol, og ofte finnes det få som drar i motsatt retning. Mange drikker mer enn det de egentlig ønsker. For mennesker som har hatt problemer med alkohol kan det avogtil være vanskelig å finne miljøer hvor man ikke skiller seg ut hvis man ikke drikker. Innvandrere sier at religion ikke aksepteres som en god nok grunn til å ikke drikke.

Alkohol hører med i mange sosiale sammenhenger. Normen rundt alkohol er at dette er naturlig, og det blir sjeldent stilt spørsmål om hvorfor det er slik. Konsekvensene blir færre egne valg og et høyere forbruk

Å velge å ikke drikke alkohol kan være et utfordrende valg. Det trengs at noen bryter normene rundt bruk av alkohol. IOGT vil bidra til at flere setter spørsmålstegn ved rollen alkohol har i vår kultur, og gjøre det enklere å ta alkoholfrie valg. Jo flere som ikke bruker rusmidler jo sterkere kan normen om hva som oppfattes som “normal” bruk bli utfordret, og jo sterkere blir også aksepten og muligheten for å begrense tilgjengeligheten.

Nyheter

IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.