Alt jeg ønsker meg er et A-4 liv

Møteplassen - et ungdomstiltak i Karmøy kommune

Vera startet å ruse seg som 12-åring. Det ble starten på en ungdomstid i et rushelvete.

Tekst: Hélène A. Formo

- Uten Møteplassen hadde jeg aldri klart meg så godt som jeg har gjør i dag. Jeg hadde allerede et mangeårig rusproblem da jeg kom hit første gangen. Fra jeg var 12 år hadde jeg testet ut både hasj og sprit. Siden ble det også andre ting, sier hun.

Veras barndom var preget av utrygghet, psykisk vold, flytting og uro. Angsten for hva som skulle skje vokste i takt med en mor som drakk og ruset seg.

- Jeg forsto jo ganske tidlig at hun var alkoholiker, men jeg hadde ingen å snakke med. Det var søsteren min som bare er et par, tre år eldre enn meg som tok rollen som moren min fra vi var en neve store.

Samtidig med at Vera eksperimenterte med hasj og alkohol allerede som 12-åring, begynte hun å skulke skolen og å stikke av hjemmefra. Morens alkoholproblem ble stadig større, og hun utøvde psykisk vold mot datteren. Ting ble stadig mer åpenlyst, men ingen grep fatt i den lille jentungen og søsteren.

- I dag er kanskje akkurat det noe av det jeg sliter mest med; at andre voksne visste at vi ikke hadde det bra hjemme, men ingen grep inn. Hvordan kunne de bare la det skje? Uten å bry seg? Jeg viste jo tidlig alle signaler på at ting ikke var som det skulle, sier Vera.

Bodde i koffert

Til slutt grep barnevernet inn og Vera ble tatt bort fra moren.

- Da var det på mange måter for sent. Jeg hadde allerede begynt å stikke hjemmefra og skulke skolen i flere år. Nå ble det i stedet bare veldig mange år med mye flytting, enda mer skulking og økt rusbruk. I flere år bodde jeg nærmest i en koffert, minnes Vera.

Da hun traff han som skulle bli far til hennes barn var hun allerede en erfaren rusmisbruker. Også han hadde et rusproblem.

- Det var ikke noe godt forhold. Det var mye sjalusi, fysisk og psykisk vold i kombinasjon med rus. Altså ingen bra rammer for et barn å skulle vokse opp, sier Vera.

Det var i løpet av denne tiden fikk hun kontakt med Anne-Therese Buer, daglig leder ved Møteplassen på Karmøy.

- Hun var helt fantastisk. Hun trodde på meg, så meg og viste at hun brydde seg om meg. Hun ga ikke opp. Dukket jeg ikke opp til avtaler vi hadde kom hun hjem til meg. Der ble hun til jeg kom meg på beina. Uten henne hadde jeg nok ikke klart å komme meg ut av dette, sier Vera.

Hun hadde klart å bli rusfri ett år før hun ble gravid, og etter hvert flyttet hun fra samboeren og kuttet all kontakt med miljøet hun vanket i.  Med tett oppfølging fra barnevernet, helsevesenet, Møteplassen og andre har hun gradvis tatt kontroll over eget liv.

Skal gi sønnen min en god oppvekst

I dag er Vera midt i 20-årene. Hun har fått en liten sønn og bruker all sin tid på at hun og sønnen skal få en trygg og forutsigbar tilværelse.

- På mange måter har jeg ikke helt innsett hvor tøft ting har vært. Men nå som jeg har fått ting på avstand og ser tilbake på hvordan oppveksten min var, er det mye vondt å ta innover seg. Jeg skal fortsette å reise meg. Reise meg slik at sønnen min skal få det livet jeg ikke hadde. Han skal få en god oppvekst, jeg skal følge han opp med skole og fritid og på alle mulige måter foreldre skal følge opp sitt barn, sier hun med fast stemme.

Når dagene er røffe, og dem er det noen av, finner hun ofte veien til Møteplassen der Anne-Therese fremdeles jobber sammen med kollega Thomas jobber som ungdomsveileder. Hit kan hun alltid komme, uansett hvilken form hun er i.

- Møteplassen har betydd enormt mye for meg de fem årene jeg har gått her. Fortsatt betyr det veldig mye å vite at jeg kan komme hit. Her kan jeg være meg selv, de ser meg for den jeg er og dømmer meg ikke.

Drømmer om et A-4 liv

Mange år med alvorlige rus- og psykiske utfordringer har gjort at Vera har store hull i sin skolegang.

- Det er ting jeg jobber med. Drømmen er å få kjøpt min egen leilighet, få meg en utdanning og på sikt en fast jobb slik at jeg kan klare meg selv uten å være avhengig av noen.

Nylig fikk hun beskjed om at hun fra høsten kvalifiserer til et studieprogram som gjør at drømmen om jobb og egen leilighet er et skritt nærmere.

- Hadde du spurt meg for noen år siden om hva jeg skulle gjøre fremover ville jeg svart noe om å bo i et slott, ha mye penger og annet urealistisk tull. Nå er alt jeg drømmer om et vanlig A-4 liv, sier hun.

Vera har en oppriktig bønn til omgivelsene. Hun mener vi lever i et samfunn der vi bryr oss for lite om hverandre og mener at spesielt voksne har et ansvar for å bry seg.

- Ser du at det er noen som sliter, så ta tak i det. Ikke vær redd for å bry deg. Gå inn, gjør ord om til handling. Ikke bare snu ryggen til. På den måten kan man spare mange som står i den situasjonen jeg gjorde som liten. Når jeg ser tilbake på situasjonen jeg var i som 12-åring ville jeg gitt meg selv et råd:

- Vær sterk, lille-Vera, ville jeg sagt, men ikke for sterk.

Dette er Møteplassen

*Møteplassen ble startet i 2007 av IOGT på vegne av Karmøy kommune, etter initiativ fra arbeidsgruppa for SLT og politiet, og har i dag 3 ansatte.

*Målgruppa er ungdommer i alderen 15-25 år som synes livet er utfordrende og vanskelig og ca 25-30 ungdommer benytter seg av tilbudet til enhver tid, i tillegg til Ung Zone som har ca 14 ungdommer.

*Møteplassen tilbyr samtaler, jobbtrening, diverse aktiviteter i idrettshall eller trening på treningssenter, uteaktiviteter, diverse turer, leksehjelp, oppfølging ift skole og jobb m.m. Ungdommen henvises fra skole, barnevern, politi, NAV, Kriminalomsorgen, helsevesenet, bistandsadvokater, Flyktningetjenesten, Konfliktrådet, foreldre m.fl. Ungdommer kan også selv ta kontakt med Møteplassen.

*Møteplassen er et gratistilbud.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert

Bli med på fem spennende dager tur i rusfritt fellesskap 4.-9. september 2024. En tur full av god mat, severdigheter, besøk til småprodusenter, kulturopplevelser med blant annet besøk til Pompei og landsbyfesten Festa del’Uva – og selvsagt hyggelig samvær.