20. august 2020
Illustrasjonsfoto.
- Som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, skriver Martine (21). Hun er redd den foreslåtte rusreformen kan ta flere unge liv. Selv begynte hun å ruse seg da hun var 15, og mener ungdom trenger helt andre tiltak enn det som er foreslått i rusreformen. Les hennes brev.
Martine ønsker å være anonym, men IOGT kjenner hennes identitet:
Jeg begynte med hasj da jeg var 15 år og har erfart hvor enkelt det er å lure det manglende systemet som skal følge opp barn og unge som tester narkotiske stoffer.
Mulig jeg hadde stoppet ruse meg tidligere hvis det var et mer helhetlig samarbeid mellom familien, skolen, politiet, OT (oppfølgingstjenesten), DPS, NAV, leger og kommunen!
Mulig jeg hadde sluppet oppleve traumer, gjentatte besøk på legevakt og grusomme perioder med psykoser hvis jeg hadde vært rusfri tidligere.
Jeg skylder ikke på andre, det var mitt valg! Men som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, og det gjør ikke tenåringene i dag heller, derfor MÅ det settes inn mer ressurser, bedre tiltak og en HELT ANNEN oppfølging og FORSTÅELSE til ung psykisk helse og rus enn det er nå! Ungdommen trenger kunnskap om alle farene ved bruk av rusmidler, men de trenger kunnskap av noen som kan relatere.
Ungdommen trenger en kul plass som er innredet for ungdom, et sted de kan være kreative, oppleve mestring, bli hørt, finne seg selv og stole på seg selv! Et sted de møter andre ungdom i et trygt miljø, et sted hvor noen litt eldre enn ungdommen jobber, noen som er rusavhengige men nå er rusfrie - det er mennesker de unge vil stole på og som kan nå forebyggende inn i hodene deres.
Dette er tiltak som MÅ inn i Rusreformen 2020. Hvis ikke vil den foreslåtte rusreformen, kanskje, ta enda flere unge liv.
Rusmisbruk er en langsom måte å ta sitt eget liv på! Ikke alle er klar over dette. For man blir så veldig «borte» i rusen.
Ikke overlat ungdom som ruser seg til å velge selv, å avkriminalisere narkotika hjelper ikke ungdom!
Olav Nordheim fra Senterpartiet i Larvik er en av mange lokalpolitikere som reagerer på forslaget til rusreform.
Den forebyggende effekten av dagens lovverk, som har vært med på å holde forbruket av narkotika lav, er foreslått fjernet.. Men det er ikke foreslått verken nye hjelpetiltak, kompetanseheving eller mer ressurser til hjelpeapparatet, og mange frykter at det er kommuner og barnevern som her blir sittende med svarteper.
Det kan umulig være riktig at en gruppe skal få lov til å umyndiggjøre stemmen til en annen gruppe. Så her kommer et klart opprop fra en mor som er bekymret for unges lefling med rusmidler.
- På bakgrunn av mine personlige livserfaringer og erfaringer jeg har fra mine mange år med klinisk arbeid, så vil jeg takke alle som står bak foreldreoppropet, og hver og en av dere som har vist deres støtte ved å skrive under, sier Rita Nilsen som selv har slitt med misbruk og nå jobber som nasjonal faglig leder for rehabilitering i IOGT.
Foreldre over hele landet er bekymret for hvordan rusreformen vil slå ut for muligheten til å fange opp unge med rusproblemer. Det er på tide å gi politikerne tydelig beskjed.
Ungdom i Norge er blant dem som bruker minst narkotika i hele Europa, og en holdningsenring fra øverste hold kan snu dette fort, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp.
Regjernings forslag til rusreform kan frata ungdom noen gode grunner til å si nei til narkotika. De vil også miste noen gode argumenter for å si nei til videre bruk. Ungdommene blir i større grad overlatt til seg selv når de skal ta beslutningen om å ta imot hjelp eller ikke.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.