Estlands nye alkoholpolitikk gir inspirasjon

I Estland jobbes det hardt for å endre alkoholpolitikken og på kort tid har arbeidet gitt gode resultater. Fire år på rad har totalkonsumet gått ned.

Nylig gikk NordANs årlege konferanse av stabelen i Estlands hovedstad Tallin.  Representanter fra mange land deltok, blant dem IOGTs nye styreleder Nils Johan Svalastog Garnes. Han er imponert over arbeidet som er lagt ned.

- Estland har i mange år jobba aktivt med å revidere sin eigen alkoholpolitikk. Underveis i arbeidet har en kommet frem til flere prioriteringer, blant annet at det fremover skal satses hardt på forebyggingsarbeid. Andre viktige tiltak er økning i alkoholavgiftene og begrensninger i salgstidene, sier han.

Estland har presidentskapet i EU denne hausten. Presidentskapet i EU roterer kvar sjette månad, og kvart presidentskap identifiserer ei rekke prioriteringar for sin periode. Garnes forteller at de har tatt store steg og allereie har gjennomført forebyggingskampanjer.

- Skattenivået har gått opp, særskilt for øl, og dei har innført begrensninger for salstider. I tillegg ønsker dei også å begrense reklameforbodet og det er for tida ein ny lov som blir diskutert i Parlamentet. Denne er basert på den franske lovgivinga Loi Evin som definerer kva type og kva arena reklame som er tillat, sier Garnes.

Velger folk fremfor profitt

I tillegg blir Estland eitt av få land som vil fjern all alkoholreklame på sosiale medier. Innskrenkningene har allereie på kort gitt resultater.

- Helseminister i Estland, Jevgeni Ossinovski, orienterte om de nye politiske virkemidlene og fortalte at de allereie etter få månader ser positive resultatet. Han understreket også viktigheten av at ein må lage ein politikk som velger folk framfor profitt, sier Garnes.

Også IOGTs Sentralstyremedlem, Eivind Jahren, deltok på konferansen.

- Det er inspirerande å se de store endringane både i Estland og Litauen og det er imponerande hva de har fått til. Kanskje dette kan også gi ringvirkninger til oss – både direkte ved å stoppe en kjede av grensehandel, men også som inspirasjon ved at det er mange land som ser til Norge som et godt alkoholpolitisk eksempel, sier han.

Fortsatt noen utfordringer

Estland og dei andre baltiske landa står også overfor fleire utfordringer i det pågående arbeidet med politiske endringer. Garnes forteller at mens de på ein måte ynskjer å nærme seg ein nordisk modell med velferdsstat, får samtidig regjeringar som vil gå i denne retninga med til dømes alkoholpolitikk, kritikk for å begrense befolkninga.

- Noen hevder at dette er eit steg tilbake til ei fortid med ein sterk stat. Det blir spennende å følgje dette arbeidet fremover, sier han.

18.00-20.00 5. november 2024

Sarpsborg. Pellygata 70

20.30-21.30 5. november 2024

Teams

18.00-21.00 6. november 2024

Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.

18.00-20.00 7. november 2024

Storgata 66 i Bodø

13.00-16.00 23. november 2024

Håsteinsgate 17, Bergen

Nyheter

Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.

I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.

Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!