IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes møtte i høringen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. IOGT roste forslaget for å satse på helhetlig og kunnskapsbasert rusforebygging og for å se viktigheten av universelle tiltak, siden det er anerkjent fra forskning at totalforbruket av rusmidler må ned for å få skadene ned – også for de som bruker mest.
"Totalforbruket av rusmidler må ned for å redusere skadene – også for de som bruker mest.
"
IOGT mener at det må det være en målsetning at bruken av rusmidler i samfunnet holdes lavest mulig, at færrest mulig bruker narkotika og at alkoholfrie trender styrkes. Dette gjelder både på individuelt nivå og på samfunnsnivå. Den stadig mer påtrengende mangelen på helsepersonell og presset på helse- og sosialsystemene våre forplikter oss til et kollektivt løft for å forebygge rusmiddelrelaterte skader og sykdom. Effektiv og god forebygging sparer både menneskeliv, lidelser og økonomi.
IOGT mener vi må jobbe bredt med forebygging, og at det finnes også et større potensiale for folkehelsa å hente ut gjennom alkoholpolitikken. Det er for eksempel godt dokumentert at en times innstramming av skjenketiden reduserer utelivsvolden med 16 prosent.. Og at utvidelse med en time øker volden tilsvarende.
Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken
Vi benyttet også anledningen til å uttrykke vår uro over at det både på kommunenivå og i rikspolitikken er et sterkt press for å svekke effektive regulatoriske virkemidler. Tryggheten for barn og unge ofres til fordel for næringsinteresser og krav om økt tilgjengelighet av alkohol.
Et annet viktig poeng IOGT vektla i høringen er betydningen av sterke fagmiljøer. Stortingsmeldingen peker på viktigheten av at vi jobber kunnskapsbasert på hele rusmiddelfeltet. Da må det satses på gode og sterke forskningsmiljøer. Dette vil gi bedre grunnlag for å utvikle effektive tiltak for å redusere rusmiddelbruk.
IOGT mener derfor det er viktig at reformen følger opp dette og sikrer tilstrekkelige ressurser og støtte til monitorering og forskning, eksempelvis gjennom Folkehelseinstituttet. Rusforsker Willy Pedersen har uttalt at rusfaget står svakere nå enn for 20 år siden, og at det i dag er få robuste forskningsmiljøer igjen. Han mener vi står i en forskningskrise på rusfeltet.
I høringssvaret peker vi også på at vi savner konkrete mål for forebyggingen og støtter Actis sine forslag på dette:
Les stortingsmeldingen her: Meld. St. 5 (2024–2025) - Trygghet, fellesskap og verdighet — Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Det neste vi trenger nå er en NOU som ser på helheten i tilbudet vi gir til folk med rusproblemer. Nå som vi uansett står overfor en stor rusreform har vi en gylden anledning! sier Sverre Nesvåg.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.