- Vi må få på plass en nasjonal alkoholstrategi slik at vi kan få retning og mål for den forebyggende innsatsen. Det sa generalsekretær Hanne Cecilie Widnes under høringen om en offensiv alkoholpolitikk i dag.
Høringen var satt i stand i forbindelse med et representantforslag fra fire representanter fra Krf om en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk.
Widnes la vekt på at Stortinget har sluttet opp om Verdens Helseorganisasjon sitt mål om å redusere skadelig bruk av alkohol med minst 10 prosent innen 2025. - Også i den ruspolitiske debatten blir det pekt på utfordringen som ligger i at det er høy aksept for både fylla og utagerende fylleatferd i vår kultur, fortsatte Widnes. - I store deler av normalkulturen er det også status knyttet til fylla og en positiv forventning om fyll.
Vi har i dag en ungdomsgenerasjon som drikker mindre enn tidligere, og som også debuterer senere. En majoritet av dem er ikke spesielt opptatt av å bruke alkohol i det hele tatt selv langt inn i videregående. For IOGT er det viktig at vi må stille oss spørsmålet som samfunn: Mener vi at det hadde vært positivt og ønskelig om ungdomsgenerasjonen holdt på det lave alkoholbruken og den høye andelen som velger rusfritt helt opp i voksen alder?
Om vi skal få bedre folkehelse og få ned det skadelige forbruket, så må vi gjøre det enklere for folk å ta rusfrie valg, sa Widnes i høringen.
Se hele høringen her. (IOGT kommer på 1.17.00)
IOGTs høringssvar kan dere lese her.
Nett
Hvordan påvirker ruspolitikken oss – og hvordan kan vi påvirke den?
Det er temaet i den nye podkasten Påvirka, som IOGT lanserte denne uka.
Her tar vi opp aktuelle saker om rusmidler, folkehelse og politikk – og hva vi i IOGT mener om dem.
Denne våren har IOGT virkelig hatt vind i seilene med årets 17.mai-kampanje og budskapet «Edru på 17.mai – barnas dag». Mye tyder på at Oslo bystyre sitt hastevedtak om utvidet 17.mai-skjenking allerede fra klokka 08:00 på morgenen har fått mange til å engasjere seg litt ekstra i år.
Vi lanserer ny kampanje! Gå inn på rusfornuft.no - signer oppropet i dag og bli med i mobiliseringen for en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.