07. mars 2025
Ny forskningsrapport om helsegevinster og samfunnseffekter av redusert alkoholbruk viser at små reduksjoner i totalforbruket kan ha stor effekt – både for enkeltpersoner og for samfunnet.
"Denne rapporten bekrefter det vi i IOGT har jobbet for i mange år: Når totalforbruket av alkohol går ned, ser vi færre helseskader, færre ulykker og et tryggere samfunn. Dette viser hvor viktig det er med en ansvarlig alkoholpolitikk," sier generalsekretær i IOGT i Norge, Hanne Cecilie Widnes.
When less is more - rapport (pdf) - Sammendrag: When less is more (pdf)
""Jo mer forskning som gjennomføres, desto tydeligere blir det at alkohol påvirker praktisk talt alle organer og øker risikoen for sykdom og død. Nettopp derfor er det store helsegevinster ved å redusere alkoholkonsumet,"
Sven Andréasson, forsker ved Karolinska Institutet og en av rapportens seks forfattere.
"
Rapporten "When less is more – helsegevinster og samfunnseffekter av redusert alkoholbruk" ble lansert 5. mars og er den niende i forskningsserien "Alkoholen og samfunnet".
En internasjonal gruppe anerkjente forskere innen medisin og folkehelse fra Canada, Australia, USA og Sverige utarbeider hvert år en forskningsoppsummering om et sentralt tema knyttet til alkohol. IOGT i Norge er blant organisasjonene som støtter prosjektet og bidrar til å spre kunnskapen videre.
Alkohol er et lite molekyl som lett passerer kroppens naturlige barrierer. Fordi det er både vann- og fettløselig, sprer det seg raskt til alle kroppens celler og organer. Dette er en av hovedårsakene til at alkohol kan forårsake så mange ulike helseproblemer.
Når alkohol kommer inn i kroppen, påvirker det cellemembraner, enzymer og reseptorer, og kan til og med forstyrre DNA-transkripsjon. Dette øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet kreft. Nedbrytningsproduktet acetaldehyd er spesielt skadelig og kan føre til mutasjoner i cellene.
Alkoholbruk øker risikoen for flere krefttyper, inkludert kreft i munnhule, hals, spiserør, tarm, lever og bryst. Det skader celler, påvirker hormoner og fremmer inflammasjon. Langvarig alkoholbruk kan også føre til hjerneskader og tidlig demens, selv ved moderate mengder. For gravide kan alkohol hindre blodåredannelse og skade fosterets utvikling, og selv små mengder øker risikoen for spontanabort. Den gode nyheten er at redusert alkoholkonsum betydelig senker risikoen for kreft, demens og hjerte- og karsykdommer.
Studier viser at risikoen for kreft, demens og hjerte- og karsykdommer kan reduseres betydelig ved å drikke mindre eller slutte helt.
De positive effektene av redusert alkoholbruk merkes også på samfunnsnivå. Når totalforbruket går ned, reduseres antall ulykker, voldsforbrytelser og sykdomstilfeller, noe som igjen avlaster både helsevesenet og rettssystemet. I tillegg til at færre mennesker rammes av alkoholens sekundære skadevirkninger, får vi bedre folkehelse og tryggere lokalsamfunn og vi frigjør ressurser vi kan bruke på ting.
Rapporten viser til flere eksempler på hvordan redusert alkoholkonsum har hatt en målbar effekt.
I Frankrike har forskere fulgt utviklingen over flere tiår og sett at når alkoholforbruket gikk ned, sank både forekomsten og dødeligheten knyttet til kreft.
I Sør-Afrika ble alkoholsalget midlertidig forbudt under pandemien, og resultatet var en 69 % reduksjon i alkoholrelaterte dødsfall og skader. I Mexico ble det registrert færre seksualforbrytelser i samme periode, noe som viser hvordan alkoholrestriksjoner kan bidra til økt trygghet.
Når vi reduserer alkoholens belastning på samfunnet, får vi mer ressurser til helse, utdanning og forebygging – og vi skaper tryggere omgivelser for alle.
Totalkonsumteorien er en anerkjent folkehelseteori som viser at alkoholrelaterte skader i et samfunn øker i takt med totalforbruket av alkohol.
Med andre ord: Jo mer alkohol som drikkes i en befolkning, desto høyere blir forekomsten av alkoholrelaterte problemer – både på individ- og samfunnsnivå.
Rapporten "Less is more – helsegevinster og samfunnseffekter av redusert alkoholbruk" bekrefter at totalforbruket av alkohol er en avgjørende faktor for folkehelsen. Skal vi redusere alkoholrelaterte skader og nå Norges mål om 20 % reduksjon innen 2030, må vi se på tiltak som senker det totale forbruket i befolkningen.
""Å begrense tilgangen til alkohol og øke alkoholavgiftene fører til reduserte alkoholrelaterte skader og dermed helsegevinster for samfunnet,"
Sven Andréasson, forsker ved Karolinska Institutet.
"
Rapporten viser også at politiske tiltak spiller en avgjørende rolle for å redusere alkoholskader. Ved å implementere effektive alkoholpolitiske tiltak kan vi skape langsiktige fordeler for både folkehelsen og samfunnet.
De mest effektive tiltakene for å redusere totalforbruket av alkohol og de negative konsekvensene av alkoholbruk er godt dokumentert i forskningen:
Effektive alkoholpolitiske tiltak er ikke bare mulig – de er dokumentert å virke. Nå er det opp til myndighetene å bruke denne kunnskapen til å styrke folkehelsen.
"Vi trenger å sette inn et ekstra gir for å nå de nasjonale målene innen 2030. Denne rapporten setter søkelys på de samfunnsmessige gevinstene av et minsket forbruk totalt og gir motivasjon til å jobbe for en bedre alkoholpolitikk slik at vi kan nå de nasjonale målene.
"
Generalsekretær i IOGT i Norge, Hanne Cecilie Widnes.
Norge har forpliktet seg til å redusere skadelig alkoholbruk med 20 % innen 2030, sammenlignet med nivået i 2010. For å nå dette målet må totalforbruket av alkohol ned.
Til tross for at Norge har en relativt restriktiv alkoholpolitikk sammenlignet med mange andre land, er det fortsatt mye som kan gjøres. Mens forbruket i Norge har gått noe ned de siste årene, er vi langt unna målet for 2030. Studier viser at en reduksjon i totalforbruket vil gi store helsegevinster og spare samfunnet for betydelige kostnader knyttet til alkoholrelaterte skader og sykdommer.
Rapporten understreker at alkoholpolitikk virker, og at tiltak som høyere alkoholavgifter, begrenset tilgjengelighet og reklameforbud kan bidra til å redusere forbruket og skadene. Skal vi nå målet for 2030, må vi styrke og videreutvikle dagens politikk – ikke svekke den.
|
Stiftelsen Ansvar for Framtiden, Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, IOGT i Norge, Junis, MA – Rusfri Trafikk, Alkohol & Samfunn, CERA, Svensk forening for allmennmedisin, Svensk sykepleierforening, Hela Människan, Hjärnfonden, IOGT-NTO, MHF Motorførernes Avholdsforbund, Movendi International, Sveriges Blåbandsförbund, Sveriges Frikyrkosamråd, Sveriges Landsråd for Alkohol- og Narkotikaspørsmål, UNF. Rapporten er laget med støtte fra Stiftelsen Ansvar for Framtiden.
En studie konkluderte med at alkoholreklame øker sannsynligheten for at unge starter å drikke alohol, og blant de som har begynt å drikke øker nivået både når det gjelder mengde og frekvens.
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk.
EU har klassifisert alkohol som et kreftfremkallende stoff, på lik linje med asbest og tobakk. Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko.
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Nett
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
I Arbeiderpartiets nye partiprogram går partiet inn for at kommunene skal kunne tillate alkohol i avgrensede parker. IOGT viser til en fersk rapport og advarer mot konsekvensene for våre felles uteområder.