Mina Gerhardsen - Forebygging virker

"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.

I sammenheng med rusfri dag besøkte Mina Gerhardsen Larvik den 8. juni. I et felles arrangement i Frelsesarmeens lokaler, med deltagere fra Larvik kommune, Civitan, Av-og-til, IOGT og Frelsesarmeen, holdt hun en forelesning med overskriften "Det som ikke skjedde".

Fullsatt sal på temalunsj 8. juni

Fullsatt sal på temalunsj om forebygging i forbindelse med rusfri dag 8. juni

Med dette viste hun til at det alt for ofte er mangelfull forebygging. Det mangler forebyggings tiltak. Eksempler er bl.a. fra Island som har fått en betydelig nedgang i vold og ungdomsproblemer. De har satset på konkret: Kartlegging av tiltak som viser resultater - Foreldreinvolvering - og Fritidstilbud for ungdom.

Utfordringen er å få til nødvendig satsing på forebygging. Da kan vi oppleve at ambulansen ikke trenger å rykke ut, natteravnene som får en rolig kveld, kriseteamet i kommunene som ikke trenger å samles, politiet som ikke trenger å hente inn en ungdom som er for full til å ta vare på seg selv eller stoppe en farlig situasjon.

Det er vanskelig å telle det som ikke skjer. Vi ønsker jo at mange opplevelser kunne vi være foruten. Det er lettere å kreve handling etter at lokalavisa skriver om gjengmiljøer eller økt vold enn å finne penger til økt bemanning i barnehager og barnevern. Selv om ungdommene som havner i gjenger antagelig har vært unger fagfolk har vært bekymret for siden barnehagen - og som med god oppfølging kunne fått en annen retning. Vi må gi alle en real sjanse.

Snorklipping vinner over forebygging nesten hver gang.

Stortingspolitikere skal sende hilsen hjem. Det krever penger til det synlige og konkrete. Ordførere vil ha gjenvalg. Da er nye satsninger det som gir gode oppslag i lokalavisa. Det er dessverre mye mer prestisje i å åpne noe nytt enn å drive med vedlikehold, enten vi snakker om asfalt eller oppvekstvilkår.

Så hva gjør vi med dette?

  • Mina Gerhardsen i Larvik 8. juni 2017

    "Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.

    Vi må vise sammenhengenne
  • Vi må telle og måle og regne mer. De gode eksemplene må hentes fram!
  • Vi må tydeliggjøre gevinstene med forebygging. Også den politiske premien må bli synlig.
  • Vi må si fra at pils i parken er ingen forebygging. Nedleggelse av Vinmonopolet gir flere skader og dødsfall. Økt tilgjenglighet skaper bare problemer.
  • Lykkes vi med forebygging er det jo nettopp at det som skjer, ikke skjer. Gevinsten er bare positiv.

Det er bedre å fjerne brannfellene enn å satse på slukking

"Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.

13.00-16.00 23. november 2024

Håsteinsgate 17, Bergen

14.00-18.00 29. november 2024

Scandicparken i Ålesund

15.00-18.00 7. desember 2024

Ljoshall, Ekravegen 43

20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.

I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.

Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!