Øyvind Strand Endal
10. april 2025
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
Alkoholindustrien har pekt ut den unge befolkningen i Afrika som sitt viktigste vekstmarked.
– Vi kan ikke bruke milliarder på bistand for å bedre folks liv – samtidig som vi investerer i og tjener på selskaper som forverrer situasjonen. Dette er dobbeltmoral i praksis, sier generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjo, FORUT, Ida Oleanna Hagen.
10. april lanserer bistandsorganisasjonen FORUT en fersk rapport fra Universitetet i Stirling som dokumenterer 61 eksempler på alkoholindustriens aktiviteter i seks afrikanske land.
Rapporten viser at:
– Oljefondet må gå i aktiv eierskapsdialog med alkoholselskapene vi har investert i, for å stanse aggressiv markedsføring og uansvarlig myndighetskontakt i afrikanske land, sier Hagen.
Hvis dette ikke er mulig, så har Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, uttalt at de vil redusere antallet selskaper fondet er investert i, og trekke seg ut av selskaper med høy etisk og finansiell risiko.
Alkoholindustrien, slik den opererer i lavinntektsland, oppfyller begge kriteriene mener FORUT.
– Alkoholindustriens praksis i Afrika er høy risiko; for menneskerettigheter, utvikling, folkehelse og Norges omdømme, sier Hagen.
Lanseringen av rapporten er et ledd i kampanjen Oljefondets alkoholproblem, et samarbeid mellom FORUT, IOGT i Norge, Juvente og Juba.
Er du enig i at oljefondet bør ut av alkoholindustrien?
Alkohol tek livet av fleire enn aids, tuberkulose og vald til saman. Kvart tjuande dødsfall i verda har samanheng med alkohol, og mange får helseproblem og redeusert livskvalitet på grunn av drikking av alkohol.
IOGT og FORUT deltok på høring i Finanskomiteen der vi oppfordret dem til å be Norges Bank Investment Management om å se nærmere på investeringene i alkoholselskaper.
Norge spenner ben på fattige lands mulighet til å nå bærekraftsmålene. FN og WHO er krystallklare: For å få bærekraftig utvikling må alkoholindustrien tøyles, slik som tobakksindustrien er blitt håndtert.
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
Durgas historie begynner i en fattig familie i en av slummene i Kolkata, nord i India. Familien gikk i oppløsning, og hun ble overlatt til en fosterfamilie som lovet å ta vare på henne.
President i Movendi Internasjonal, Kristina Sperkova forteller om positive tilbakemeldinger etter navneskiftet, og at det er opp til oss at vi tar med oss ideene våre videre.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.