FNs toppmøte for Agenda 2030: Alkohol er et stort hinder for å nå flere av bærekraftsmålene. Det er norsk dobbeltmoral å investere våre pensjonspenger i alkoholindustrien.
I disse dager møtes statsledere til FNs generalforsamling. Der skal de blant annet ha et toppmøte angående Agenda 2030 – bærekraftsmålene som FN vedtok i 2015, og som Norge har forpliktet seg til å jobbe for å nå.
FNs Generalsekretær, Antonio Guterres, beskriver bærekraftsmålene som vårt felles ansvar for å sikre en rettferdig globalisering. For å oppnå dette må vi jobbe strategisk med samarbeid og bistand, og ta ansvar der vi kan – også når det gjelder hvilke selskaper vi ønsker å investere i. Beregninger utført av FORUT viser at Norge investerer rundt 90 milliarder kroner fra Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) i alkoholindustrien.
Les også: KLP trekker sine investeringer ut av alkoholindustrien
"mange steder utnytter alkoholindustrien svake reguleringer, og driver blant annet med aggressiv markedsføring for å nå nye kundegrupper.
"
Organisasjonene FORUT, Juvente, IOGT og Blå Kors har gått sammen om å lage en kampanje som problematiserer dobbeltmoralen som Norge utviser ved å investere i nettopp alkoholindustrien. Først og fremst handler denne dobbeltmoralen om at vi som nasjon ønsker å oppnå FNs bærekraftsmål, men samtidig har investeringer tilsvarende tre årlige bistandsbudsjett i en industri som aktivt undergraver disse målene.
Dessuten handler det om at vi i Norge har en solid og forebyggende alkoholpolitikk, som blant annet beskytter barn og unge – og som anerkjenner at alkohol er et folkehelsespørsmål. Det er ikke nødvendigvis slik i andre land, og mange steder utnytter alkoholindustrien svake reguleringer, og driver blant annet med aggressiv markedsføring for å nå nye kundegrupper.
Les også: Heinekeens metoder i Afrika avslørt - Norge må handle
På oppdrag for FORUT har Senter for rus- og avhengighetsforskning laget en rapport om bærekraftsmålene, som viser at alkohol er et hinder for å nå målet om god helse for alle.
Les også: Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko
Samtidig er alkoholbruk en spesielt viktig faktor for å nå målsettingene som handler om å redusere byrden fra ikke-smittsomme sykdommer og å bedre folks psykiske helse. Dessuten er reduksjon i skadelig alkoholbruk et mål i seg selv.
Les også: I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en.
En annen viktig del av FNs bærekraftsmål er kvinner og barns rettigheter, og senere i år kommer det en rapport som tar for seg hvordan alkohol påvirker disse rettighetene i negativ retning.
"Bærekraftsmålene er vårt felles ansvar for å sikre en rettferdig globalisering. For å oppnå dette må vi jobbe strategisk med samarbeid og bistand, og ta ansvar der vi kan. - FNs Generalsekretær, Antonio Guterres
"
Alt dette er viktig å ta med seg i diskusjonene rundt bærekraftsmålene både her i Norge og internasjonalt. Her hjemme handler det for eksempel om antall skjenkesteder i hver kommune og om ikke å utvide åpningstidene til Vinmonopolet. Internasjonalt handler det om å vise at en solidarisk alkoholpolitikk virker, og er forebyggende. Norges rolle må derfor være å promotere og bygge på dette, heller enn å putte pengene våre i en industri som jobber for det motsatte.
Les også: Hvordan kan du forbedre alkoholpolitikken i din kommune
IOGT har alltid hatt et fokus på fredsarbeid og demokratispørsmål i tillegg til de ruspolitiske spørsmålene.
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
Vi har gått gjennom valgprogrammene for å finne ut hva de mener i saker som er viktige for å bidra til at flere får en alkoholfri barndom.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.