Om rusreformen på Tv2

- Den store majoriteten i Norge bruker ikke narkotika, ønsker ikke å bruke narkotika og vil ikke at ungene skal bruke narkotika, understreker Widnes.

- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2. 

Se innslaget på Tv2.no

- Idag har vi ganske lav bruk i Norge av narkotiske stoffer. Cannabis, som er mest utbredt, brukes i ganske liten grad. Den store majoriteten bruker ikke. Den store majoriteten ønsker et forbud. Og det skal jo fortsatt ære forbudt å bruke og besitte. Men vi er bekymret for at det vil oppleves som lovlig nå, sier Widnes.

Les også: Myter og fakta om Cannabis - Cannabis er ikke noe alle bruker - ca 4 % har brukt cannabis det siste året.

Mangler forpliktende rammer i oppfølgingen

I den foreslåtte rusreformen legges det opp til at dersom det avdekkes at du bruker eller besitter cannabis eller andre narkotiske stoffer, skal du henvises til en rådgivende enhet. Men det får ingen følger for de som er er over 18 år dersom de ikke møter opp der.

Dagens ruskontrakter fungerer godt

For de som er under 18 år, er det lagt opp til litt tettere oppfølging, hvor helsehjelp er en mulighet.

- Men der ligger det også for liten grad av rammer rundt en forpliktende oppfølging for de unge, mener Widnes.

Hun mener at foreldrene burde involveres i større grad enn det er lagt opp til, og at de må få støtte og hjelp til å stå i det.

- Vi vet at det betyr mye på den måten det praktiseres i dag, med blant annet disse ruskontraktene unge går inn i. Det finnes noen ytre rammer. Det ligger et ris bak speilet, som vi vet er en del av motivasjonen for unge til å slutte å eksperimentere med narkotiske stoffer, forklarer hun. 

Les også: - Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet var til stor hjelp, sier gutt 20. 

Hun mener vi har en god praksis idag, der de som er under 18 år og blir tatt for bruk får et tilbud om påtaleunlatelse mot at de inngår en ruskontrakt. 

- Der det fungerer godt (og det burde fungere bedre mange steder), har du rammen rundt. Du skal oppfylle ruskontrakten. Det vil si at du skal ikke bruke narkotiske stoffer. Også får du hjelp. Foreldrene involveres, og du skal få hjelp og støtte til å komme ut av det og til å få en motivasjon for å slutte, forklarer IOGTs generalsekretær til TV2. 

Les også: 11 grunner til å beholde forbudet mot cannabis - Forbudet virker for å begrense cannabisbruk

- Vi ser at det er en stor hjelp for de som allerede er et stykke ute å kjøre. Ikke minst for ungdom som har begynt å eksperimentere - før de kommer dit at det blir et problem. 

Folk vil oppleve narkotikabruk som lovlig

Politiet og de som jobber med ungdom idag forteller at ungdom, mye på bakgrunn av denne rusreformen og at vi snakker om avkriminalisering, oppfatter at det er i ferd med å bli lov. Vi er bekymret for oppfatningen som er ute i befolkningen. Jeg er ikke så trygg på at den vil bli så veldig annerledes. Når unge mennesker snakker seg imellom, får de kunnskap om at det får egentlig ingen alvorlige konsekvenser dersom de tester ut dette. 

Folk flest bruker ikke narkotika i dag

- Den store majoriteten i Norge bruker ikke narkotika, ønsker ikke å bruke narkotika og vil ikke at ungene skal bruke narkotika, understreker Widnes til slutt. 

Se innslaget på Tv2.no

20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november. 

Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.