Marcus Eriksen, fylkesleder KrFU ,Ingvild Halderaker, politisk rådgiver IOGT Norge
22. august 2022
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
I en fadderuke med et allerede overveldende drikkepress ønsker Mihaljo Samardzic og Oslo Unge Høyre å gi studentene enda en arena for å drikke – parken. Dette er ikke riktig signal å sende studenter og resten av byen vår.
En undersøkelse gjort av organisasjonen Blåkors viser at over halvparten av studentene som ble spurt syns det drikkes for mye alkohol i fadderuka, og 1 av 5 som ikke deltar i fadderuka oppgir at alkoholbruken er bakgrunnen.
Å åpne opp enda en arena for alkohol i en fadderuke som allerede er preget av en usunn alkoholkultur med et drikkepress mange kjenner på, er ikke inkluderende. Studentene trenger arenaer som også ikke er åpne for alkohol.
Samardzic trekker frem at viktigheten av å skåne barn og unge er et merkelig argument, noe det ikke er. Det hevdes også at studentene nyter alkoholen på tider av døgnet hvor de unge ikke er til stede. Her er det nødvendig å tenke på at fadderarrangementer preget av alkohol kan pågå hele døgnet, ikke bare sent på kvelden.
Uansett når på døgnet drikkingen hadde fått innpass så krysser man en grense. Felleskapet har et felles ansvar for at det offentlige rom er et trygt og inkluderende sted for alle, uansett når på døgnet eller hvilke samfunnsgrupper det er snakk om.
En undersøkelse gjennomført for IOGT utført av opinion i 2018 viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig sted. Tallet er enda høyere hos de under 30 år, der er det 1 av 4. Alle skal kunne ferdes trygt i det offentlige rom, det er noe vi som samfunn må verne om. Parken er for alle.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
Innlegget sto bl.a. på trykk i Sagene avis 19. august 2022
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
Mer enn halvparten, 55 prosent, av de spurte sier at de er ganske enig eller helt enig i dagens lovgivning, og kun 27 prosent er ganske uenig eller helt uenig i dagens forbud mot alkoholbruk på offentlig plass.
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
Da IOGT arrangerte politisk møte for Haugesund og Karmøy understreket debattlederen at han ikke ønsket et en vanlig politisk debatt, men en dialog om hvordan vi best kan legge forholdene til rette for ungene våre.
Nett
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.