26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.
Debattmøtet startet med en time faglige innledninger, som gav god innsikt i status for ungdom i Molde. Dette ble åpnet av leder Selma Jakupovic fra Press - Redd Barna Ungdom. Hun etterlyste fritidsaktiviteter tilgjengelig for alle, og påpekte også at mestring for ungdom er viktig for å unngå at de søker mot rus.
Rusfritt tilbud for alle
Mange er aktive i Molde med idrett og friluftsliv, men det er viktig å inkludere de ungdommene som har andre interesser og ønsker et miljø hvor de kan treffes.
- Ungdommene savner et rusfritt tilbud og et sted å gå, fortalte miljøveileder ved Romsdal VGS, Kjetil Kirkevåg.
SLT-koordinator Tone Haukebø Silseth fortalte at hun erfarer i sin jobb at det ikke er vanskelig å få tak i alkohol, og det forekommer en romantisering og ufarliggjøring av cannabis. Dette bekreftet også politiet som var tilstede.
Politisk debatt
IOGTs politiske rådgiver Malin Vik hadde invitert lokalpolitikere for å snakke om hvordan de vil jobbe rusforebyggende for unge. Hun utfordret dem også på skjenkepolitikken, og viste til at stadig flere steder, som bibliotek, får skjenkebevilling.
- Vi kan nok se på hvorvidt det er for enkelt å få skjenkebevilling, sa Sidsel Pauline Rykhus, varaordfører for Arbeiderpartiet i Molde AP. Hun fortalte videre at de forsøkte også å skjerme barn og unge under jazzfestivalen i Molde, ved å servere alkohol på et avgrenset område.
Venstre sa seg tydelig i mot skjenking på idrettsarrangementer, og SP ønsket å stramme inn på tillatelse til idrettsarrangementer.
Frp var ikke like enig i å begrense skjenking på idrettsarrangementer, men deres representant Simon Sandnes var i mot skjenking på biblioteker. - Biblioteket er en arena for barn og unge.
Det var rundt 30 fremmøtte, og ca 10 av dem ungdommer. Da det ble åpnet opp for spørsmål på slutten tok de unge ordet. Det hadde blitt fortalt at en ny ungdomsklubb skulle åpnes, og ungdommene spurte om åpningstider og hvordan dette skulle driftes. De etterlyste også mer helsesykepleiere i skolen.
IOGTs råd
IOGT anbefalte å legge inn økte midler til det forebyggende arbeidet, og viste til at kommunen bruker mindre enn andre kommuner på dette. Det ble også oppfordret til å se mer på samarbeidet mellom foreldre og skoler, gjennom å benytte seg av foreldreprogram som Sterk&Klar.
Takk til alle fremmøtte, og spesielt IOGT-medlem Søren Høj.
Simon Sandnes fra Frp, Frits Inge Godø fra Venstre, Sidsel Pauline Rykhus, varaordfører for Arbeiderpartiet i Molde og Odd Helge Gangstad fra Senterpartiet.
Politisk rådgiver Malin Vik. Hun utfordret politikerne spesielt på å vektlegge hensyn til barn og unge ved tildeling av skjenkebevillinger, og at de bør øke midlene til forebygging for unge.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.