Selv om vi ikke kan ha aktiviteter som før kan vi fortsatt holde kontakt med folk som trenger oss. Miljøarbeider Mona Svartås i IOGT er en av mange som stiller opp.
Det er stille dager på IOGT sitt kontor i Torggata. De fleste har hjemmekontor og karantene, men noen er fortsatt på plass. Mona Svartås, som jobber som miljøarbeider i IOGT og organiserer ANTA-kursene, tilbyr en-til-en-samtaler med mennesker som er urolige nå i disse dager.
"- Dette er en veldig spesiell situasjon, men vi må fortsatt klare å gi folk den oppmerksomheten og menneskelige kontakten de trenger, sier Svartås.
"
- Mange tar kontakt med oss fordi de er utrygge, forteller hun. – De er redde for å sprekke og begynne med rusmidler igjen, og noen har allerede sprekt. Det er noe vi må regne med. selv i normale tider. Da er det godt å ha noen å snakke med, og som er der for dem. Forhåpentligvis kan vi bety en forskjell for noen av dem.
De fleste som tar kontakt har tatt ANTA-kurset tidligere, og det er til stor hjelp nå.
– Mye av samtalene de siste dagene har handlet om å få frem hva det er som er vanskelig, synliggjøre hva det er som gjør at folk vil flykte inn i noe annet. Noen får livsangst, og vil ikke leve lenger. Men da er det å få frem at det er håp, at denne situasjonen vil gå over er viktig, sier Svartås.
"– Flere av de som vi har kontakt med har sittet inne i fengsel. De trekker paralleller med dagens situasjon og hvordan de taklet den situasjonen. Det kan godt hende at flere hadde hatt nytte av å være endel av de samtalene, mener hun.
"
Ikke alle samtaler er negative heller. – Flere av de som vi har kontakt med har sittet inne i fengsel. De trekker paralleller med dagens situasjon og hvordan de taklet den situasjonen. Det kan godt hende at flere hadde hatt nytte av å være endel av de samtalene, mener hun. – Men selvsagt er det mye ensomhet der ute, og da er det lett å gå inn i angst og bli nervøse.
De fleste samtaler skjer på telefon, men denne uken skal hun også møte mennesker i Torggata. Hun er opptatt av smittevern, og praktiserer regelen om 1 meters avstand så godt det lar seg gjøre. – Jeg er bekymret for alle tiltakene som nå er blitt lagt ned, sier hun. – Smitte av ulike ting har alltid vært en utfordring i rusmiljøer. Dette er en veldig spesiell situasjon, men vi må fortsatt klare å gi folk den oppmerksomheten og menneskelige kontakten de trenger.
Vanligvis møtes personer som har deltatt i ANTA-kurs jevnlig i Support-grupper. Nå kan de selvsagt ikke lenger møtes, men det er satt opp videochat i Messenger som et tilbud. Allerede har det vært møter i Sarpsborg- og Oslo-gruppa. Jørn Hansen, som også jobber med ANTA i IOGT, kommer til å sette opp en gruppe for Haugesund, og forsøker å få med seg Sandnes og Bergen. - Det første møtet gikk overraskende bra og var en fin opplevelse, mener Svartås. – Nå jobber vi for at flere skal få med seg at vi har disse tilbudene og inviterer inn til nye Supportmøter.
Mona er tilgjengelig for telefon 974 85 852 om du ønsker en-til-en-samtaler.
Gjennom ANTA-programmet får mennesker som sliter med avhengighet verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Mange har mistet viktige møteplasser nå, og vi trapper opp tilbudet med nettbaserte foredrag og samtalegrupper.
Enestående familier har innstilt all aktivitet på grunn av corona. Isteden har de laget en påskekalender der det hver dag kommer tips til en aktivitet man kan gjøre sammen hjemme.
Jula i år byr på ekstra utfordringer fordi pandemien bidrar til mer insolasjon og stengte dører. Men IOGT tilbyr samvær der vi ser muligheter for å få det til.
Mandag og onsdag, kl 12 til kl 17 I Strandgata 104
Velkommen til en kopp kaffe, en god prat og hyggelig selskap.
Nå er det et år siden Rita Nilsen kom inn i IOGT med sine ANTA-kurs. Rundt 300 mennesker har så langt fått hjelp til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk.
Onsdager kl. 12.00-16.00 i IOGT-huset i Sandnes, Storgata 64
Velkommen til en kopp kaffe/te og god og enkel mat i et hyggelig sosialt miljø.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.