Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
En alkoholfri barndom gir et sunnere forhold til alkohol senere i livet. Derfor trenger barn og ungdommer trygge edru voksne rundt seg, som har det gøy sammen og viser at alle livets opp- og nedturer håndteres godt uten alkohol. Ungdom som ikke drikker alkohol eller drikker lite alkohol har mindre sjanse for å utvikle alkoholproblemer senere i livet.
Barn merker forskjellen i voksnes oppførsel lenge før voksne selv kjenner seg fulle. De voksne endrer oppførsel, stemmeleie og humøret kan svinge. Dette er forvirrende og kan være ubehagelig for barna. Derfor må alle arenaer for barn og ungdom være alkoholfrie, slik at de kan føle seg trygge og frie uten å bekymre seg for de voksne.
90 000 barn, nesten hvert tiende barn, lever med minst en forelder som misbruker alkohol. Det tar gjerne 10-12 år før et alkoholproblem oppdages eller innrømmes og i den tiden vokser barna opp uten hjelp.
Forskningen er tydelig på at alkoholskader henger sammen med det totale forbruket av alkohol i samfunnet, og at den beste måten å redusere skadelig forbruk på er brede forebyggende tiltak som reduserer bruken i hele befolkningen.
For å legge til rette for en trygg alkoholfri barndom trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Antallet skjenkesteder har økt fra rundt 2500 i 1980 til i underkant av 7500 i 2014. Salgbevilgninger har gått noe ned, men det skyldes strukturendringer i bransjen.
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
IOGT synes det er trist at næringsinteresser brukes som argumenter for å liberalisere alkoholpolitikken i Kristiansand og Søgne, skriver Tor Arne Walskaar i Fædrelandsvennen.
Vil du følge opp medlemmer og frivillige i en engasjert og meningsfull organisasjon på rusfeltet?
Søknadsfrist: 10.02.2023
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
All bruk av alkohol kan være helsefarlig, skriver Verdens Helseorganisasjon i en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Lancet.