Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
En alkoholfri barndom gir et sunnere forhold til alkohol senere i livet. Derfor trenger barn og ungdommer trygge edru voksne rundt seg, som har det gøy sammen og viser at alle livets opp- og nedturer håndteres godt uten alkohol. Ungdom som ikke drikker alkohol eller drikker lite alkohol har mindre sjanse for å utvikle alkoholproblemer senere i livet.
Barn merker forskjellen i voksnes oppførsel lenge før voksne selv kjenner seg fulle. De voksne endrer oppførsel, stemmeleie og humøret kan svinge. Dette er forvirrende og kan være ubehagelig for barna. Derfor må alle arenaer for barn og ungdom være alkoholfrie, slik at de kan føle seg trygge og frie uten å bekymre seg for de voksne.
90 000 barn, nesten hvert tiende barn, lever med minst en forelder som misbruker alkohol. Det tar gjerne 10-12 år før et alkoholproblem oppdages eller innrømmes og i den tiden vokser barna opp uten hjelp.
Forskningen er tydelig på at alkoholskader henger sammen med det totale forbruket av alkohol i samfunnet, og at den beste måten å redusere skadelig forbruk på er brede forebyggende tiltak som reduserer bruken i hele befolkningen.
For å legge til rette for en trygg alkoholfri barndom trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk
Vi har gått gjennom valgprogrammene for å finne ut hva de mener i saker som er viktige for å bidra til at flere får en alkoholfri barndom.
I år er det Stortingsvalg, og vi har laget en oversikt over hva de ulike partiene har skrevet om alkoholpolitikk i sine politiske program.
26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.