20. august 2020
- Som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, skriver Martine (21). Hun er redd den foreslåtte rusreformen kan ta flere unge liv. Selv begynte hun å ruse seg da hun var 15, og mener ungdom trenger helt andre tiltak enn det som er foreslått i rusreformen. Les hennes brev.
Martine ønsker å være anonym, men IOGT kjenner hennes identitet:
Jeg begynte med hasj da jeg var 15 år og har erfart hvor enkelt det er å lure det manglende systemet som skal følge opp barn og unge som tester narkotiske stoffer.
Mulig jeg hadde stoppet ruse meg tidligere hvis det var et mer helhetlig samarbeid mellom familien, skolen, politiet, OT (oppfølgingstjenesten), DPS, NAV, leger og kommunen!
Mulig jeg hadde sluppet oppleve traumer, gjentatte besøk på legevakt og grusomme perioder med psykoser hvis jeg hadde vært rusfri tidligere.
Jeg skylder ikke på andre, det var mitt valg! Men som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, og det gjør ikke tenåringene i dag heller, derfor MÅ det settes inn mer ressurser, bedre tiltak og en HELT ANNEN oppfølging og FORSTÅELSE til ung psykisk helse og rus enn det er nå! Ungdommen trenger kunnskap om alle farene ved bruk av rusmidler, men de trenger kunnskap av noen som kan relatere.
Ungdommen trenger en kul plass som er innredet for ungdom, et sted de kan være kreative, oppleve mestring, bli hørt, finne seg selv og stole på seg selv! Et sted de møter andre ungdom i et trygt miljø, et sted hvor noen litt eldre enn ungdommen jobber, noen som er rusavhengige men nå er rusfrie - det er mennesker de unge vil stole på og som kan nå forebyggende inn i hodene deres.
Dette er tiltak som MÅ inn i Rusreformen 2020. Hvis ikke vil den foreslåtte rusreformen, kanskje, ta enda flere unge liv.
Rusmisbruk er en langsom måte å ta sitt eget liv på! Ikke alle er klar over dette. For man blir så veldig «borte» i rusen.
Ikke overlat ungdom som ruser seg til å velge selv, å avkriminalisere narkotika hjelper ikke ungdom!
- Jeg støtter Foreldreoppropet mot narkotika fordi jeg vet hvor lite som skal til for at narkotika kan ødelegge et ungt menneskes liv. Anders Skoland er leder for en av Frelsesarmeens menigheter i Oslo sentrum og trebarnspappa. Han er opptatt av å tilby gode og trygge rusfrie arenaer.
Bjørn Røse har en av de mange som har uttalt seg kritisk til liberalisering av narkotikalovgivningen. - Lytt til foreldrene, skrev han i denne kronikken i Aftenposten for et år siden.
- Jeg er i hvert fall sikker på en ting. Rusreformen blir ikke akkurat slik som utvalget har ønsket seg, sier Kari Kjønaas Kjos som sitter i justiskomiteen for Fremskrittspartiet FrP. Hun ønsker et foreldreopprør velkommen.
- Heldigvis er ungdom i Norge blant de som bruker minst narkotika i Europa. Men ungdommen kan ikke overlates til seg selv, sier Siri Eftedal, en av mange foreldrene som er bekymret for hva som vil skje om den foreslåtte rusreformen vedtas.
Rusreformutvalget har i sin rapport foreslått avkriminalisering av svært høye terskelverdier for doser av ulike narkotiske stoffer.
Er du urolig eller bekymret for barn, kjæreste, venner, foreldre eller andre pårørende som du tror eller vet bruker rusmidler? Kanskje du lurer på noe helt konkret i din situasjon, kanskje ønsker du å diskutere noe eller å snakke deg gjennom frustrasjon du sitter med.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.