Avkriminalisering hjelper ikke ungdom!

Illustrasjonsfoto.

- Som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, skriver Martine (21). Hun er redd den foreslåtte rusreformen kan ta flere unge liv. Selv begynte hun å ruse seg da hun var 15, og mener ungdom trenger helt andre tiltak enn det som er foreslått i rusreformen. Les hennes brev.

Martine ønsker å være anonym, men IOGT kjenner hennes identitet: 

Hei, jeg heter Martine, er 21 år, rusavhengig og tidligere rusmisbruker.

Jeg begynte med hasj da jeg var 15 år og har erfart hvor enkelt det er å lure det manglende systemet som skal følge opp barn og unge som tester narkotiske stoffer.

Mulig jeg hadde stoppet ruse meg tidligere hvis det var et mer helhetlig samarbeid mellom familien, skolen, politiet, OT (oppfølgingstjenesten), DPS, NAV, leger og kommunen!

Mulig jeg hadde sluppet oppleve traumer, gjentatte besøk på legevakt og grusomme perioder med psykoser hvis jeg hadde vært rusfri tidligere.

Jeg skylder ikke på andre, det var mitt valg! Men som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, og det gjør ikke tenåringene i dag heller, derfor MÅ det settes inn mer ressurser, bedre tiltak og en HELT ANNEN oppfølging og FORSTÅELSE til ung psykisk helse og rus enn det er nå! Ungdommen trenger kunnskap om alle farene ved bruk av rusmidler, men de trenger kunnskap av noen som kan relatere.

Ungdommen trenger en kul plass som er innredet for ungdom, et sted de kan være kreative, oppleve mestring, bli hørt, finne seg selv og stole på seg selv! Et sted de møter andre ungdom i et trygt miljø, et sted hvor noen litt eldre enn ungdommen jobber, noen som er rusavhengige men nå er rusfrie - det er mennesker de unge vil stole på og som kan nå forebyggende inn i hodene deres.

Dette er tiltak som MÅ inn i Rusreformen 2020. Hvis ikke vil den foreslåtte rusreformen, kanskje, ta enda flere unge liv.

Rusmisbruk er en langsom måte å ta sitt eget liv på! Ikke alle er klar over dette. For man blir så veldig «borte» i rusen.

Ikke overlat ungdom som ruser seg til å velge selv, å avkriminalisere narkotika hjelper ikke ungdom!

0.00-0.00 19. mai 2025

Teams

18.00 13. juni - 14.00 15. juni 2025

Åsane folkehøgskole

Nyheter

Hvordan påvirker ruspolitikken oss – og hvordan kan vi påvirke den?
Det er temaet i den nye podkasten Påvirka, som IOGT lanserte denne uka.

Her tar vi opp aktuelle saker om rusmidler, folkehelse og politikk – og hva vi i IOGT mener om dem.

Denne våren har IOGT virkelig hatt vind i seilene med årets 17.mai-kampanje og budskapet «Edru på 17.mai – barnas dag». Mye tyder på at Oslo bystyre sitt hastevedtak om utvidet 17.mai-skjenking allerede fra klokka 08:00 på morgenen har fått mange til å engasjere seg litt ekstra i år.

Vi lanserer ny kampanje! Gå inn på rusfornuft.no - signer oppropet i dag og bli med i mobiliseringen for en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.

Signer