Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.
Asplin trakk historiske linjer da han snakket om måten samfunnet har møtt sårbare mennesker på opp igjennom tidene og fram til i dag.
Lege Stig Asplin og leder i IOGT Lørenskog, Vidar Bøe
De 25 frammøtte fikk høre en lege som fortalte om egne møter med pasienter med alvorlige rusproblemer, og historien om hvordan han møtte dem med å skrive ut medisiner for å hindre at de kjøpte stoff på gata og sank dypere ned i sine problemer.
Asplin drev denne praksisen sammen med sin nå avdøde kollega Sverre Eika, som gikk bort i 2021, bare 55 år gammel.
-Sverre var en tydelig og modig kollega som ble en viktig inspirasjon for meg, sa Stig Asplin i møtet.
De to jobbet sammen i Kirkens Bymisjon sitt prosjekt «24SJU», der rusmisbrukere skulle få mer og bedre helsehjelp enn før.
Utskrivingen av medisiner var omstridt, og endte med at Helsetilsynet fratok Asplin forskrivningsretten på beroligende og narkotiske medisiner i 2020. Prosjektet i Kirkens Bymisjon ble nedlagt i 2024.
Stig Asplin tok saken om til retten, og Borgarting lagmannsrett kjente i mars 2025 vedtaket om inndragelse av forskrivningsretten fra Helsetilsynet for ugyldig.
Nå håper Asplin at avgjørelsen i Borgarting vil føre til endringer og forbedringer i helsetilbudet til rusavhengige.
Les også: Straffer vi rusavhengige i dag framfor å hjelpe dem?
"Det handler ganske enkelt om noe som alltid er viktig: tillitsfull behandling!
Stig Asplin
"
- Mitt engasjement startet med at jeg så en sårbar pasientgruppe som fastlege, og jeg ønsket å hjelpe dem på en bedre måte, sa Stig Asplin i møtet i Lørenskog.
Han fortalte om fortvilte narkomane som var utslitt etter å ha levd det meste av sitt liv med rusen som hovedingrediens.
Videre snakket han om hvordan samfunnet i mange hundre år har plukket ut såkalte uverdige i samfunnet: fredløse, fattige, barn født utenfor ekteskap, tyskerunger og helt fram til de narkomane i vår tid.
-Vi må slutte å jage og plage dem, understreket Asplin.
-Vi må bryte med en historisk linje der noen mennesker anses som uverdige og med mindre rettigheter enn oss andre. Vi må møte alle mennesker med verdighet, tillit og et ekte ønske om å bidra til endring så langt det er mulig, sa Stig Asplin i sitt foredrag.
Les også: Vi trenger en reform for verdighet
I 2022 utga Asplin boka Uforsvarlig behandling? på Kolofon forlag.
I boka forteller han konkret og direkte om seks av sine pasienter, og han slår fast at samfunnets holdninger og behandlingstilbudet for rusmisbrukere ofte er feilslått, slik han vurderer det.
Asplin mener alle mennesker må behandles med respekt og verdighet, også når de har et rusmisbruk som resten av samfunnet har så mange fordommer og motforestillinger mot.
- Dette berører noe grunnleggende for oss alle, ved at vi forstår at vi selv eller noen nær oss kan bli blant de sårbare og utsatte i samfunnet. Det kan ramme i nær familie, og kanskje kan det ramme barn eller barnebarn, understreket Asplin til en lydhør forsamling.
- Det er så mange grunner til at noen av oss ender opp med avhengighet av alkohol eller andre rusmidler. Ofte handler det om mennesker med tøffe livshistorier og erfaringer.
- Skal vi lykkes med en god behandling behandling, må vi ta dem på alvor og tro på det de sier. Da når vi mye bedre resultater enn når de møtes med mistenksomhet, fordommer og straff som hovedmetode, presiserte Stig Asplin.
- Det handler ganske enkelt om noe som alltid er viktig: tillitsfull behandling!
"Jeg er avholdsmann i fjerde generasjon, og ønsker meg først og fremst et helt alkohol- og rusfritt liv for alle mine pasienter, sa Asplin til avslutning.
"
I en oppsummering og avslutning av foredraget, la Stig Asplin vekt på noen hovedområder der samfunnet må sette inn mer innsats for å lykkes:
-Jeg er avholdsmann i fjerde generasjon, og ønsker meg først og fremst et helt alkohol- og rusfritt liv for alle mine pasienter, sa Asplin til avslutning.
-Men virkeligheten er ikke slik for alle, og derfor må vi møte de som sliter med mer verdighet, mer tålmodighet og bedre helsehjelp!
Historiene du forteller hjelper oss til å forstå nåtidas behov for helsehjelp bedre, sa Grethe Wiik da hun delte ut blomster og takket Asplin for et tankevekkende foredrag.
Grethe Wiik delte ut blomster til Stig Asplin, og takket for et tankevekkende foredrag.
-Historiene du forteller hjelper oss til å forstå nåtidas behov for helsehjelp bedre, understreket hun.
-Vi forstår at dette er en tøff kamp på mange plan for de som rammes, og i kveld kan vi kanskje kjenne litt ekstra etter på våre egne holdninger til den pasientgruppa du har snakket om.
"Vi må være klar over hvordan vi snakker til og om andre. Pekefinger og fordømmelse kan skape konflikter, og er lite inkluderende, sier Vidar Bøe, leder i IOGT i Lørenskog.
"
Vidar Bøe er leder for IOGT i Lørenskog, og opptatt av at organisasjonen setter søkelys på mennesker som ofte blir sett ned på eller marginalisert i samfunnet – for eksempel hjemløse, rusavhengige eller kriminelle. Da er det viktig å være bevisst på språkbruk, og omtale dem med respekt og verdighet.
-Vi må være klar over hvordan vi snakker til og om andre. Pekefinger og fordømmelse kan skape konflikter, og er lite inkluderende, sier Bøe.
-Vi må vise respekt for ulike valg i livet, og bidra til å bygge broer mellom mennesker og være åpen for dialog uten konfrontasjon. Da har vi kommet langt i møtet med medmennesker som sliter med alkohol- og andre rusproblemer, sier Bøe etter Stig Asplins foredrag i IOGT i Lørenskog.
-Det handler ganske enkelt om noe som alltid er viktig: tillitsfull behandling!
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
- Med rapporten vil vi gi en stemme til den store majoriteten som ikke blir hørt. De som ikke ønsker mer cannabisbruk, som vil ha rusfrie lokalmiljøer og de som er uskyldige ofre for andres bruk av narkotika, sier Dag Endal i Drug Policy Future.
- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2.
Vi søker nå etter en politisk rådgiver som vil være med på å sette agendaen i ruspolitikken og skape forståelse for viktigheten av å gjøre forebygging til jobb nummer en.
Søknadsfrist: 20.05.24
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Det var politisk enighet om å jobbe sammen om en god ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune da IOGT inviterte til politisk debatt 14. november.
Torggata 1, 4. etg. Oslo
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.