Jørn ble rusmisbruker som 12-åring.

Jørn Hansen er erfaringskonsulent og koordinator i IOGT i Haugesund. I et intervju med Haugesunds avis forteller han om sin bakgrunn og jobben han gjør i IOGT nå.

– Jeg får være med å gi håp, og det er så viktig. Hvis en ikke har håp, så har en ingenting. For meg er ikke dette en jobb, jeg får gjøre det jeg elsker, og så får jeg i tillegg betalt for det, sier han til Haugesunds avis.

Les hele intervjuet i Haugesunds avis, publisert 19. mai 2019. (Betalingsmur)

Hansen ble ansatt i IOGT i januar i år. IOGT har mye arbeid rettet mot rusmisbrukere og Hansen støtter bl.a. opp om IOGTs tilbud til rusmisbrukere ved Sammen-senteret i Haugesund og gir tilbud om ANTA-kurs, et lærings- og motivasjonskurs for folk som sliter med avhengighet. I tillegg jobber han med innsatte i Haugesund- og Sandeid fengsel og med ruspolitisk arbeid og resten av IOGTs virksomhet i Haugesund. 

Han planlegger et debattmøte om ungdom og rusforebygging i Haugesund like før valget til høsten

Jørn er vokst opp i Troms og da han flyttet til Haugalandet ble overrasket over hvor store rusproblemene var der.

– Jeg ble helt svett, det er så store utfordringer med rus her. Og alt snakket om å avkriminalisere cannabis er helt på trynet. Politiet kan bruke hodet og la de gamle sliterne være i fred. Men er det snakk om ungdom så må en kjøre i gang hele apparatet. Foreldre, barnevern, helsestasjon, en må gå inn så tungt at en vet de får hjelp. Hvis ikke har vi sviktet dem, sier Jørn til Haugesunds avis. 

Jørn har selv fem barn, og sier til avisen at han er opptatt av å ha dialog med sine barn. 

- De skal vite at om det skulle gå til helvete, så kan de alltid ringe meg. Foreldre må være våkne og følge med. Ikke la ungdommene få frie tøyler. Vær interessert og vit hvem som er vennene deres. Og ha tanker om eget rusbruk, sier han til avisa.

Les også: Foreldre er de viktigste forebyggerne

I intervjuet med Haugesunds avis forteller Jørn om sin egen bakgrunn som rusmisbruker. Han forteller at han kom fra en familie med misbruk, og at han første gang smakte alkohol som 12-åring. I mange år levde han et dobbeltliv der han holdt seg nykter på jobb, men ga full gass så fort arbeidsdagen var slutt. Det var først da datteren ble født at han innrømmet at han hadde et problem. Han fikk hjelp og klarte å bli rusfri.

– Det er enkelt å legge bort rusmiddelet. Den største utfordringen er å lære seg å leve etterpå, lære å forholde seg til storsamfunnet og hvordan man står i situasjonen og følelsene uten å flykte inn i rusmidler, sier han til Haugesunds avis.

Han tar med seg egne erfaringer inn i jobben, og forteller at en av de største utfordringene han ser i jobben som erfaringskonsulent er hvordan man skal starte å leve et normalt liv etter å ha vært rusmisbruker. 

- Å lære å bo for seg selv, vaske gulv, ta oppvasken, lage mat. Alt det Ola og Kari tar som en selvfølge er kunnskaper som noen mennesker aldri har lært. Og alt av offentlige systemer, Nav, legekontor, alt er på data. Det er ingen rusmisbrukere som har data! For dem er en datamaskin noe som kan selges for å få penger til rus. Og det er ingen som har mobilabonnement, de har kontantkort. Da har de ikke råd til å sitte 40 minutter i kø for å få snakke med noen i Nav, tordner Jørn Hansen til Haugesunds avis.

Hansen synes det er veldig meningsfult å få være med å hjelpe folk til å få livet sitt på rett kjøl, men det er også tøft. Det er mange det ikke går så godt med også. 

– Jeg blir trist på deres vegne når de ikke får det til. Men om folk snubler, så er jeg der likevel. Vil de opp igjen så får de hånda mi. Jeg står gjerne på hodet og pisser i vinkel for å hjelpe folk, men da må de ønske det selv. Alle gjør sine valg, og jeg slår ikke hånda av noen av den grunn. Jeg vet hvordan livet kan være uten rusmidler, men har ingen rett til å dømme dem ut fra de valgene de tar. Folk er så nærtakende, en må ikke ta det så personlig om folk snubler, avslutter han i intervjuet med Haugesunds avis. 

Les hele intervjuet i Haugesunds avis, publisert 19. mai 2019. (Betalingsmur)

18.00-20.00 31. januar 2022

Torggata 1 i Oslo eller via Zoom

18.00-20.00 7. februar 2022

Torggata 1 i Oslo eller via Zoom

18.00-20.00 14. februar 2022

Torggata 1 i Oslo eller via Zoom

Nyheter

En svensk undersøkelse viser at det fremste motivet for å bruke rus er ønsket om å være en del av det sosiale miljøet, og at mange er redd for å bli ekskludert fra sosiale aktiviteter om de ikke brukte rusmidler.

Mange nordmenn har de siste årene tatt en hvit januar etter en fuktig jul. Nå skal de få drahjelp av blant annet IOGT og Juvente gjennom appen TryDry og nettsiden bedreuten.no. Sjansen for å lykkes med en Hvit måned er dobbelt når man gjør det i tilknytning til en slik kampanje.

Karin og Øystein Vilming er primus motor for det nye konseptet IOGT Livsglede. I en møteserie denne våren har de invitert ulike foredragsholdere til å belyse betydningen av livsglede for menneskers fysiske og psykiske helse.